Prostreno.cz

Rychlá pomoc na spálený jazyk

Všichni jsme si jistě kolikrát ve spěchu či nedočkavosti spálili mlsný jazýček, to se prostě stává. Spálený jazyk nejen znecitliví naše chuťové pohárky, ale také nepříjemně pálí, bolí a je zarudlý, na jazyku navíc mohou vyskákat i drobné puchýřky. Máme pro vás několik tipů na první pomoc na spálený jazyk.

Pokud jste si spálili jazyk douškem teplého nápoje nebo při ochutnání horké polévky, můžete vyzkoušet naše tipy pro rychlou úlevu od bolesti. Pokud si jazyk spálíte ve větší míře, nepodceňujte to a neprodleně navštivte lékaře.

8 tipů na první pomoc na spálený jazyk:

1. Dýchat jako pejsek

Tohle je nejsnazší rychlá pomoc - jednoduše vyplázněte jazyk a dýchejte pusou jako naši čtyřnozí miláčci. Studený vzduch proudí přes povrch jazyka a poskytuje rychlou úlevu od bolesti.

2. Něco studeného

Další dobrou reakcí je sáhnout po něčem studeném, studené vodě, kostce ledu nebo lžíci zmrzliny.

3. Vlažná voda

Ve vědecké studii zveřejněné v roce 2013 její autoři doporučují na spálený jazyk vypláchnout ústa vlažnou vodou s 1/2 lžičkou soli. Teplá voda zlepšuje prokrvení a sůl pomáhá zabránit případnou infekci.

4. Med

Med je dalším skvělým domácí lékem na spálený jazyk. Má antibakteriální účinky, brání bakteriím v infikování poškozené kůže, snižuje otok a bolest. Stačí jedna lžička medu a nechat pár minut působit na jazyku.

5. Aloe vera

Tato blahodárná rostlina pomáhá i na spálený jazyk. Zklidňuje poškozené buňky, podporuje hojení a také pomáhá snižovat bolest a zánět. Jednoduše aplikujte extrakt z čerstvého listu aloe vera na celý jazyk a nechte působit. Opakujte dle potřeby.

6. Jogurt

Můžete vyzkoušet obyčejný bílý jogurt, který odvádí teplo z popáleniny, zklidňuje a tlumí bolest. Stačí si jednoduše dát pár lžiček jogurtu a před polknutím ho nechat působit pár minut. Opakujte, dokud bolest neustoupí.

7. Cukr

Pokud si spálíte jazyk horkou kávou, většinou jako první po ruce máte sáček cukru. A i ten se dá použít. Jednoduše vysypte cukr na jazyk a nechte působit, cukr má zklidňující účinky a rychle pomůže od bolesti.

8. Máta

Máta obsahuje mentol, který pomáhá tlumit bolest, snižovat zánět a předchází riziku infekce. Můžete jednoduše použít vše, co obsahuje mentol - žvýkačky, zubní pastu nebo studený mátový čaj.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat