Prostreno.cz

Vejce, káva či víno. Mýty o potravinách, kterým stále věříte

Mezi námi, mýtů o potravinách koluje nespočet a většinou jsme rádi, KDYŽ přijde nějaká vědecká studie, která je vyvrátí. Máme pro vás hned několik mýtů, kterým někteří z nás stále ještě věří. Co je na nich pravdy?

Vejce jsou špatná, obsahují cholesterol

Tento mýtus stále přetrvává a někteří lidé se kvůli němu opravdu vejcím vyhýbají. Vždyť jim to přeci někdo kdysi řekl!

Pravda: Vejce opravdu obsahují cholesterol, každé okolo 200 mg cholesterolu, ale prokázalo se, že vůbec neovlivňují negativně hladinu cholesterolu v těle, ba naopak. Vejce do vyvážené stravy rozhodně patří, obsahují nenasycené tuky, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a nejrůznější minerály. Za zvýšený cholesterol v našem těle mohou hlavně tučné knedlo-vepřo a pěkně dozlatova smažené koblihy. Tak pozor na to!

Káva způsobuje rakovinu

Pro milovníky kávy to může být přímo infarktový stav, ale buďte v klidu, ani tento mýtus se nepotvrdil. Zmíněná fáma kolovala hlavně v sedmdesátých letech, ale ta doba je pryč a i káva za tu dobu dostala zelenou.

Pravda: Výsledky studií dokazují, že káva snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, Parkinsonovi choroby a cukrovky 2. typu. Ani riziko vysokého krevního tlaku se při konzumaci kávy nepotvrdilo. Černá překapávaná káva je také dobrým zdrojem antioxidantů.

Červené víno je jediný alkoholický nápoj, který chrání srdce

Tento francouzský paradox opravdu funguje. Francouze postihuje daleko méně infarktů než ostatní národy. Dlouho se to přisuzovalo resveratrolu, který působí jako antioxidant, ale jsou i jiné blahodárné nápoje.

Pravda: Zní to neuvěřitelně, ale jakýkoli alkohol příznivě ovlivňuje hladinu HDL („prospěšného“) cholesterolu a omezuje tvorbu krevních sraženin. Všeho ovšem s mírou, a tak muži by neměli překračovat denní příjem alkoholu 30 g (přibližně 300 ml vína, 0,8 l piva nebo 70 ml lihovin) a ženy 20 g (přibližně 200 ml vína, 0,5 l piva nebo 50 ml lihovin). Taková jedna zdravotní sklenička nikomu neuškodí.

Syrové ovoce a zelenina jsou výživnější než vařené

Teorie, že vařením ztrácejí potraviny výživovou hodnotu, je tak trochu nedopečená.

Pravda: Zastánci syrové stravy stále připomínají, že teplo ničí enzymy usnadňující trávení. Ve skutečnosti zničí většinu enzymů v syrových potravinách vaše žaludeční kyseliny, takže na střeva už nic nezbude. Naopak střevům prospívá strava vařená. Zlatým středem je zelenina připravená v páře nebo ve woku.

Mražené a konzervované ovoce a zelenina jsou méně výživné než čerstvé

Čerstvé ovoce a zelenina mají skutečně více živin, ale pouze v okamžiku sklizně, dlouhá přeprava a skladování jim vůbec neprospívá, během této doby se z potravin uvolňuje enzym, který způsobuje ztrátu živin.

Pravda: V mrazírnách se čerstvě sklizené ovoce rychle zmrazí, a tak se uchová co nejvíce vitaminů a minerálů. Tepelné zpracování sice může snížit hladinu některých vitaminů, ale například konzervovaný špenát nebo dýně obsahuje více vitaminu A než v čerstvém stavu.

Po oříšcích se tloustne

Jistě, ořechy sice obsahují hodně tuku, ale jedná se u tuk „prospěšný“.

Pravda: Vědecké studie dokazují, že pravidelná konzumace střídmého množství oříšků dokonce pomáhá při redukci hmotnosti. Vysoká koncentrace zdravých tuků dokáže ukojit hlad, a přitom nezvyšuje cholesterol ani další tuky v krvi. Jako zdravá svačinka mají zelenou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat