Prostreno.cz

Potraviny, které se kazí, i když na to nevypadají

Pravděpodobně často umýváte svoji lednici. Ale co spíž? Víte, že dost riskujete, když jí nevěnujete pozornost a pravidelnou péči? To, že některé položky nezelenají nebo nepáchnout, neznamená, že je můžete jíst! Na co si dát pozor?

Vydrží týdny, někdy měsíce, možná i roky. Nebo se tak aspoň tváří. Opak je však pravdou. Které potraviny ze spíže byste měli kontrolovat? Občas je složité určit, zda je daná věc ještě k jídlu, když máte mouku či těstoviny přesypané v ozdobné dóze!

Olivový olej

Víte, že…

Obyvatelé Evropské unie ročně vyhodí asi 90 milionů tun potravin. Až šestina končí v popelnici zbytečně.

Většina olivových olejů má informaci o datu použitelnosti uvedenou na lahvičce. To je sice skvělé, ale lhůta je směrodatná pouze v případě, kdy je olej neotevřený. Ihned poté, co odšroubujete víčko, působení světla a vzduchu zajistí, že olej začne žluknout. Pokud tedy váš „oliváč“ sedí ve spíži pár měsíců či let, měli byste být opatrní. Přičichněte k němu. Cítíte kovový, octový nebo zatuchlý zápach? Tak to je konec…

Mouka

Buchtu na plech jste si naposledy dopřáli kdysi dávno? Tak to vaše mouka nejspíš nebude v kondici. Opět zkontrolujte datum spotřeby či minimální dobu použitelnosti (všichni vědí, že to není to samé) a myslete na to, že třeba celozrnná mouka vydrží pouhých 6 měsíců. Výhodou ale je, že pokud mouky nejsou napadeny nějakými škůdci jako třeba moly, dají se zkonzumovat i několik měsíců po vypršení exspirace.

Ovesné vločky

Ovesné vločky zkonzumujte do půl roku. Ne že by vám pak v žaludku udělaly nějakou revoluci, spíš ztrácejí svoji chuť – a mohou chytit plíseň, pokud zvlhnou.

Těstoviny

Těstoviny jsou méně náročné. Stačí jim suché místo, čas pro konzumaci se prodlužuje na dva roky od data výroby. Při přesáhnutí lhůty hůř drží tvar, když je vaříte. Jinak by se vám ale nemělo nic stát. Dokud zůstávají v neporušeném, hermeticky uzavřeném obalu, vydrží skoro věčně.

Sušené bylinky a koření

Naše babičky vždy tvrdily, že bylinky se musí spotřebovat do jednoho roku, protože poté ztrácejí svoji sílu i chuť. Svatá pravda. Ten nejlepší způsob, jak se přesvědčit, že vaše oregano ještě stojí za to, je promnout ho mezi prsty. Cítíte něco? Pokud ne, je čas na nové koření.

Zrádný med

Med vydrží sice dlouho, ale jak sklenici jednou povolíte, měli byste ho sníst do šesti měsíců. Zároveň byste do něj měli sahat jen čistým nástrojem, aby se v něm kvůli nečistotám nezačaly tvořit sice neviditelné, ale škodlivé mikroorganismy.

Strouhanka

Je náchylná k plesnivění, a proto se uvádí, že by se ideálně měla spotřebovat do šesti měsíců.

Prášek do pečiva

I přes obal se do něj může dostat vlhkost. Ta způsobí, že prášek nebude fungovat tak, jak by měl. Jinak si ho ale vaše útroby zpracují. A víte, co se říká… On si to zadek nějak přebere a vždycky to přes něj nějak přejde…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat