Prostreno.cz

Proč a jak jíst pomaleji

Už jste se někdy po velkém jídle cítili hladoví? Pokud ano, pravděpodobně váš mozek neprožil chuť z jídla a uspokojení z něho. Už jen to je důvod k přehodnocení svých stravovacích návyků. Jak jíst pomaleji?

To, že se má jíst pomalu, je všeobecně známá věc. Mozku trvá asi dvacet minut, než zachytí signál žaludku o tom, že je plný. To je informace, která zajímá především ty, kdo procházejí nějakou formou diety či redukčním režimem. Pomalé přežvykování ale přináší i jiné výhody.

Tak trochu jiný záměr

Denise Linn, americká odbornice na duchovno, reinkarnaci a minulé životy, říká, že každé kousnutí do jídla – a způsob, jímž k němu přistupujeme – má potenciál pro spuštění posunu v našem vědomí.

Když se spojujete s duchovním světem, může vám jídlo pomoci při odstraňování blokád, počínaje zkoumáním jídla v dětství a vytvářením pozitivních podmíněných reakcí chování až po používání alchymie barev k nastartování vlastního uvědomění spirituality,“ zastává názor uznávaná expertka.

Co to znamená? Že jídlo, mysl, trávení i duchovní svět spolu souvisejí víc, než si člověk uvědomuje. Zase o důvod víc jídlo si vychutnat. Tak zpomalte a otevřete svou mysl novým vjemům, a to podle receptu zmíněné odbornice.

Otevřete oči

Podívejte se, jak pokrm podáváte. Obejměte se s barvami, strukturou jídla a vůněmi. Mějte z něho potěšení!

Poděkujte

Dopřejte si čas a poděkujte stvořiteli a těm, kdo jídlo vypěstovali, sklidili, přepravili, prodali a připravili. Každý pokrm má svou historii.

Vychutnávejte

Ukousněte si první sousto. Položte vidličku a pomalu žvýkejte. Vychutnejte si přitom rozdíly v příchutích tak, jako když ochutnáváte skvělé víno.

Nespěchejte

Další sousto si vezměte, teprve až když spolknete to první. Všechno má svůj čas. Vědomě se soustřeďte a zaměřte svou pozornost na chuť a vůni pokrmu.

Dýchejte

Při jídle nezapomeňte zhluboka dýchat a uvolnit se.

Vyhraďte si čas

Jídlu věnujte víc času.

Nenechte se rozptylovat

Co nejčastěji se věnujte pouze jídlu, aniž byste si při tom něco četli, dívali se na televizi, pracovali na počítači, psali SMS, telefonovali nebo psali e-maily.

Což jde velmi těžko, a to první chyby začínají již ráno, jak ukázal průzkum společnosti SANEP. Během snídaně Češi nejčastěji poslouchají rádio nebo hudbu (41 %), pracují s počítačem (35 %) či sledují televizi (34 %). Noviny si denně nebo téměř denně u snídaně přečte 19 % Čechů. Jen zhruba 5,5 % lidí snídá v klidu a nevěnuje se jiné činnosti. Tak takhle ne!

Zklidněte se

Po jídle chvíli počkejte, než se pustíte do dalšího pokrmu, nebo jídlo odneste. Zklidněte mysl, otevřete srdce a naslouchejte šepotům své duše.

Zdroj: Mystika vaření






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat