Prostreno.cz

Zapomenutý jilm: Proč si dopřát šálek odvaru z červené stromové kůry

Červený jilm je strom známý pro svou tmavě hnědou až červenohnědou kůru, která je velmi vyhledávaná v přírodním léčitelství. A ani my ji nemůžeme opomenout. Znáte její účinky? Máme pro vás hned několik důvodů, proč by vám neměla doma chybět.

Kůra jilmu je velmi bohatá na antioxidanty, obsahuje různé živiny, jako jsou taniny, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, betakaroten a vitaminy B1, B2, B3 a C. Stromovou kůru zakoupíte v jakémkoli bylinkářství či v lékárně, ve formě sypané kůry, tobolek i kapalného extraktu.

Poznejte léčebné využití jilmu.

Léčí zánětlivé střevní nemoci

Víte, že…

Kluzký jilm zlepšuje trávení, což je důvod, proč také napomáhá hubnutí. Váže se na látky ve střevech, zpomaluje jejich vstřebávání do těla. Navíc jeho močopudné vlastnosti zabraňují nadměrnému zadržování tekutin a pomáhají s odvodněním organismu.

Jilmová kůra pomáhá zklidnit podráždění žaludku i střev. Podporuje normální stolici a urychluje hojení. Při potížích smíchejte 1 lžíci prášku jilmu ve sklenici horké vody, nechte stát po dobu 5 minut a poté vypijte. Roztok pijte 2-3krát denně, podle potřeby.

Zmírňuje bolest v krku

Díky obsahu slizové hmoty jilm poskytuje okamžitou úlevu od bolesti v krku. Sliz vytvoří komplexní povlak v krku a ústní dutině a tím účinně a rychle utlumí podráždění a podporuje léčbu. Ostatně je jilm běžnou složkou pastilek proti bolesti v krku. Na zmírnění popíjejte čaj z kůry jilmu po dobu obtíží.

Uleví od zácpy

Slizová hmota má také kladné účinky na naše střeva. Pomáhá stimulovat nervová zakončení v trávicím traktu. Vzhledem ke svým tišícím vlastnostem je také dobrý na hojení hemoroidů. Při potížích smíchejte 1 lžičku kůry a 2 šálky vroucí vody, přidejte 1 lžičku cukru a špetku skořice. Popíjejte 1 až 2 šálky denně, podle potřeby.

Zmírňuje pálení žáhy

Při pálení žáhy jilm působí podobně jako při nachlazení, slizová hmota pokryje jícen a snižuje podráždění a zánět, který je způsoben žaludeční kyselinou. Smíchejte 1 až 2 polévkové lžíce prášku jilmu ve sklenici vody. Pijte po jídle jako přírodní lék na pálení žáhy.

Zmírňuje astma

Jilm pomáhá nejen proti kašli, ale také při léčbě horních cest dýchacích, mírní astma a zánět průdušek. Jeho protizánětlivý charakter zabraňuje křečím spojeným s astmatickými záchvaty. Při potížích smíchejte 2 lžíce kůry jilmu a 2 šálky vroucí vody, nechte stát 5 minut, poté přidejte lžičku medu a podávejte. Pokud trpíte astmatem, pijte pravidelně 2krát denně.

Léčí dermatitidu

Jilm je velmi prospěšný bylinný lék na dermatitidu, zánětlivé kožní onemocnění, které způsobuje pálení, zarudnutí, svědění, otoky a zánět. Díky svému vysokému obsahu slizu hydratuje pokožku a podporuje hojení. Je vhodný také při léčbě odřenin a na hojení drobných ranek. Na léčbu si připravte odvar z jilmu a přikládejte na pokožku pomocí gázy, opakujte dle potřeby.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat