Prostreno.cz

Pít jenom detoxikační čaje k jarní očistě těla nestačí

Na jaře je tělo oslabeno zimním obdobím či prodělanými chorobami, proto se obecně doporučuje v tento čas začít s detoxikační kúrou. S ní pomáhají různé čaje. Znáte jejich účinky? A měli byste je vůbec užívat?

Používání detoxikačních čajů není nic nového. Americká hvězdička Kendall Jenner se nedávno nechala slyšet, že v cestě za její psychickou pohodou a skvělou postavou stojí čajová závislost. Šušká se, že tahle slečna vypije denně tucet šálků detoxikačního čaje z citronové trávy. A rozhodně není jediná, kdo podobnou proceduru podstupuje. Mnoho hereček, zpěvaček a známých osobností před nějakou společenskou akcí dohání, co se dá, a spoléhá se na pití podobných čajů. Chyba, nebo dobrý krok?

Studie italských, holandských a amerických vědců z roku 2003 potvrdila, že detoxikační čaje mohou snížit riziko mrtvice a srdečních onemocnění, příznivě působí na snížení krevního tlaku, zlepšují náladu a duševní výkonnost a dokonce i udržují energii a snižují hmotnost. Nicméně pokud jde o detoxikaci, čaj sám o sobě nestačí.

Nerovnováha jako důvod disharmonie

Expert na čištění těla Manuel Villacorta tvrdí, že ve skutečnosti neexistuje žádný faktický důkaz, že by speciální detoxikační čaj přímo očišťoval lidské buňky, nicméně nějaký vysoce kvalitní prý podle něj může pomoci k přirozenému fungování orgánů. Neznamená to tedy, že když si ve zdravé výživě koupíte balení nějakého detox zázraku, tak je k ničemu.

Byliny typu citrónová tráva, zázvor, pampeliška či ostropestřec mariánský podporují zdraví jater, což je jeden z orgánů odpovědných za přirozený detoxikační proces. Takže vlastně ano, detoxikační čaje mají svůj smysl, tak proč je nezkusit?

Takové malé zázraky za pár korun

Vedle ale nebudete ani v případě, kdy sáhnete po zeleném nebo černém čaji bohatém na antioxidanty, jež zbavují volných radikálů. „Ovšem je-li antioxidantů příliš mnoho, může dojít k výskytu chronických zánětů, a dokonce mutace kmenů DNA, což vede k rakovinám a dalším chronickým onemocněním,“ uvedl zmíněný odborník pro portál Shape. Další věcí je strava.

Žádný čaj vám nepomůže s vašimi problémy nebo životním stylem, pokud to jinde budete flákat. Skládá se váš jídelníček převážně ze smaženého, tučného či snad alkoholu? Pak zapomeňte, že čaj udělá svoji práci. Zásady detoxikace jsou jasné. Denně vypijte 3–4 litry vody, jezte střídmě a vyváženě, a to ideálně čerstvou stravu, pobývejte na čerstvém vzduchu a dopřávejte si relaxační koupele.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat