Prostreno.cz

Babiččina léčba revmatismu: Jak se to s klouby dělalo kdysi

Jehličí, šišky, sádlo, cukr a sůl. I s tím se dá léčit, když bolí klouby! Alespoň takhle to dělávali naši předci, kteří neměli jinou možnost, jak si ulevit. Vsadíte také na jejich letité zkušenosti?

Loupání v kostech, bolavé klouby i svaly, to jsou potíže připisované revmatismu, které dokáží pěkně znepříjemnit existenci. Jenže co s nimi, když nechcete polykat kvanta pilulek? Vždyť nejsou zrovna levné a jejich chemické složení také nebudí nejlepší dojem. Čím se revma úspěšně léčilo? Nahlédněte s námi do minulosti…

Bylinky, co nezklamou

Naše babičky tyto neduhy zaháněly třeba odvarem z květů bezu. Někdy ale došlo i na radikálnější řešení, které spočívalo v nakrájené kopřivě zalité olejem a 14denním působení. Tak vzniklo hojivé mazadlo, se kterým se potírala bolestivá místa. Skvělé výsledky měla i směs heřmánkového oleje ve formě obkladu.

Zázračné dary přírody

V hodně domácnostech se používaly rozdrcené šišky z jedle máčené v lihu, což byl parádní základ hojivé mastičky. V lihu se kdysi 3 týdny louhovalo i jedlové jehličí, protože mělo stejný efekt.

Poklady z kuchyně

Za protivníka revmatismu platila syrová cibule, jejíž konzumace nebyla vůbec omezená. Hojně se využíval i bílkový zábal. Postup byl následující – 1 bílek, právě tolik soli a rozpuštěného sádla, 3x tolik cukru. Vše promíchat, natřít na látku a teplé přikládat na 4-8 dní, podle potřeby.

Další alternativou byl léčivý sáček vlastní výroby. Láká vás to zkusit? Pak smíchejte 4 hrsti heřmánku, 2 hrsti pšeničných otrub a 1 hrst kuchyňské soli. Směs pak zašijte do vlněné utěrky, nahřejte ji a položte tam, kde je třeba. Jaká byla další léčba?

Bramborový nášup

1 kilogram brambor i se slupkou se vařil ve 3 litrech vody s kouskem celeru. Léčivo se užívalo během dne 3-4 týdny a k tomu se jedla bramborová kaše. Nic kromě toho by se konzumovat nemělo, takže není žádný div, že stejné instrukce platily i v případě obezity.

Ostatní léčebné postupy

Francovka byla letitým domácím prostředkem z pokladnice našich prarodičů. Jenže k natírání při revmatických potížích se užívá prakticky dodnes! Stejně jako polévání studenou vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat