Prostreno.cz

Nepříjemné bolesti prsou se rozhodně nevyplatí ignorovat

Dvě třetiny žen v určitém okamžiku zažívají bolest prsou, svědění nebo výtok z bradavek. Co z toho je alarmující? Na tyhle nepříjemnosti si dávejte pozor!

Co se týče bolesti prsou, někdy pomůže nákup nové podprsenky nebo změna jídelníčku. Pokud však nepříjemné pocity přetrvávají déle než týden či dva, a navíc se objeví komplikace, je čas na návštěvu lékaře. Ve kterých případech je to vyloženě nutné?

Těžká nebo bolavá prsa

Je to pravděpodobně hormonální. Citlivost prsou je obvykle „cyklická“, to znamená, že ji způsobují hormonální fluktuace spojené s menstruačním cyklem. Cyklická bolest obvykle postihuje obě prsa a obvykle začíná jeden až tři dny před menstruací.

Bolestivá ňadra mohou být také důsledkem hormonální substituční terapie (HRT). Noste dobře padnoucí podpůrnou podprsenku, užívejte hořčík, jód nebo lněné semínko coby zmírňovač bolesti, přestaňte kouřit a omezte sůl a kofein. Pokud je bolest nesnesitelná, navštivte svého praktického lékaře, který vás může odkázat na specialistu, v jehož kompetenci je předepsání léků snižující hladiny hormonů.

Bolest prsou také může být způsobena špatně zvolenými podprsenkami, hormonální antikoncepcí, antidepresivy či a antipsychotiky.

Bolest pouze v jednom ňadru

Pokud je bolest v prsou omezena na jedno ňadro, pravděpodobně ji nezpůsobují hormony. Pacientky, které trpí necyklickou bolestí prsu, si obvykle stěžují na nepříjemné pocity, které jsou konstantní nebo přerušované. Tento typ bolesti prsu je častější po menopauze.

Prudká bolest v jednom prsu může být důsledkem poranění svalů, kloubů nebo kostí na krku, hrudi, zádech či oblasti ramen. Obvykle se omezuje na lokalizovanou oblast a může se stát silnější při pohybu. Ve hře jsou však i infekce a nádory. V těchto případech je to však obvykle doprovázeno dalšími příznaky, například vyrážkami nebo výtoky.

Otoky a hrudky

Útvary v prsu se často objevují u žen starších 35 let. Mohou mít více příčin. Jedná se buď o zánět, dysplazii nebo nádory. Nebo také pouze o tekutinu, která se za nějaký čas zase vstřebá. V každém případě se tato situace nevyplácí podceňovat. Navštivte svého lékaře.

Svědivá ňadra

Mnoho případů svědivých prsou způsobuje ekzém, kontaktní dermatitida, spálenina nebo malá zranění. I některé léky mohou hrát roli. Pokud zaznamenáte červené, oteklé oblasti, které svědí, bolí, nebo jsou horké na dotek, může dojít k mastitidě, jež způsobuje bakteriální infekce. Mezi další příznaky patří výtok z bradavek a příznaky podobné chřipce, jako jsou bolesti, zimnice a horečka. Pokud si myslíte, že byste mohli mít mastitidu, navštivte svého praktického lékaře, který předepíše antibiotika.

Vyrážka na prsou

Vyrážky na prsou jsou obvykle způsobeny kontaktní dermatitidou nebo alergickou reakcí. Mohou však také znamenat přítomnost houbové infekce, mastitidy nebo ve vzácných případech nádor. Pokud je vyrážka doprovázena bolestivostí, vyrážkou nebo horečkou, okamžitě navštivte svého lékaře.

Výtok z bradavek

Jistý mírný výtok z bradavek v reakci na fyzickou stimulaci je normální, a to i u žen, které nejsou těhotné nebo kojící. (To může být způsobeno některými léky.) Avšak v některých případech může je výtok z bradavek známkou mastitidy, benigního nebo rakovinového nádoru, zvláště pokud je postiženo pouze jedno ňadro.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4200534/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat