Prostreno.cz

Jak usnout během jedné minuty: Zkuste tento trik

Řešíte nespavost prášky nebo bylinkovými čaji, po jejichž užití příroda volá tak hlasitě, že to nelze nechat bez povšimnutí? Jsou i jiné možnosti, jak se okamžitě propadnout do říše snů. Vsaďte na dýchací cvičení s tisíciletou tradicí!

Znáte to, probudíte se uprostřed noci a zoufale se snažíte zase usnout, ale vůbec se to nedaří. Jakmile si začnete připomínat všechny úkoly, které je třeba následující den vykonat a s nimi spojené starosti, rázem jste bdělí jako nic. Přichází nervózní převalování v posteli a panika, že budete ráno nevyspalí a unavení, což se odrazí na vašich pracovních výkonech. Zní vám to povědomě? Vězte, že tohle je sice nepříjemné, ale bohužel naprosto normální.

Co stojí za nechtěným buzením?

Podle doktora Joseho Colona, zakladatele americké společnosti Pardise Sleep a autora úspěšné knihy The Sleep Diet, je zcela běžné, že se člověk probudí i čtyřikrát během noci. Odborník na snění je toho názoru, že se to děje už od doby, kdy lidstvo žilo ještě v jeskynních.

Tehdy bylo běžnou praxí, že „pán domu“ chodil několikrát za noc kontrolovat své obydlí, aby se ujistil, že nehrozí žádné nebezpečí. Nespavé chování je tedy součástí lidské DNA a danajský dar našich předků. No dobře, s tím, že se to děje, už nic nenaděláme. Ale naštěstí existuje skvělé uspávací řešení tohoto frustrujícího problému. Jste na něj zvědaví?

Zpátky do minulosti…

Novinář působící na americkém zpravodajském serveru The Bright Side zná manuál, jak si přivodit spánek dřív, než řeknete švec. Žurnalista se inspiroval od těch nejpovolanějších, takže si můžete být jistí, že to nejsou jen plané sliby. Jedná se o starou indickou meditační techniku, která se již tisíce let používá v jógových praktikách. S její pomocí dosáhnete úplné relaxace, která jde spánku pěkně na ruku. Říká se tomu metoda 478 a prý vám zaručeně vytáhne pomyslný trn z paty, když nemůžete zabrat. Jaký je postup?

Nádech a výdech, jak snadné

Nejprve klidně dýchejte nosem čtyři vteřiny. Pak na sedm vteřin zadržte dech a pomalu vydechujte ústy po dobu osmi vteřin. To je vlastně celé tajemství. Jste k tomu poněkud skeptičtí? Ještě tento fígl nezavrhujte, toto jednoduché dýchací cvičení má podle všeho okamžité výsledky. Když totiž cítíte úzkost, zvyšuje se množství adrenalinu v krvi a začnete rychleji dýchat. Úmyslné zpomalení dýchání tímto způsobem ovlivní rytmus srdce, což pomáhá zklidnit rozbouřenou mysl. A efekt v podobě usnutí se dostaví co nevidět…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat