Prostreno.cz

Potraviny pro zdravé oči. Místo mrkve zkuste vejce a mandle

Chcete vidět jako ostříž bez ohledu na věk? Pak přijměte jistá preventivní opatření ve formě dostupných surovin, která vám to zaručí. Na takovou listovou zeleninu, vejce a ryby se můžete spolehnout! Jak to?

Už naše babičky říkávaly, že kdo chce mít zdravé oči, ten by měl jíst mrkev. Tuhle cennou radu předávanou z generace na generaci slyšel za svůj život určitě každý. Jenže co ostatní potraviny? Podle odborníků totiž ochránců ostrého zraku existuje mnohem víc – jen se o tom příliš nemluví! Které to jsou?

Listová zelenina, to je základ

Konkrétně špenát a jeho kolegyně kapusta vám zajistí, že i za pár let uvidíte až za roh. Jsou totiž plné prospěšných látek, přesněji luteinu a zeaxantinu, takže snižují riziko rozvoje makulární degenerace. Příčinou tohoto onemocnění je poškození oční sítnice v místě nejostřejšího vidění, takzvané žluté skvrny neboli makuly.

Vejce, nejen skvělá snídaně

Možná tomu nebudete věřit, ale i žloutek vás před nechtěnými brýlemi či kontaktními čočkami dokáže ochránit. Obsahuje požehané množství luteinu, lecitinu a cysteinu, což jsou aminokyseliny a sloučeniny, jejichž součástí je síra. Tyto blahodárné látky nejen že udržují oči v kondici, ale jsou i prevencí před šedým zákalem.

Mořské ryby, ploutev jako pomocná ruka

Tuňák, losos, makrela, treska, ančovičky. Jejich pravidelná konzumace, v ideálním případě dvakrát týdně, se vyplácí. Jsou totiž bohatou zásobárnou mastné kyseliny (DHA). Ta se vyskytuje v oční sítnici a podílí se na stavbě buněčných membrán. Nízké hladiny DHA jsou spojovány se syndromem „suchého oka“, takže je jisté, že její dostatečný příjem má své opodstatnění.

Mandle, chutná svačinka

Není žádným tajemstvím, že plody mandlovníku mají příznivé účinky na lidský organismus. Doporučená denní dávka je necelých 30 gramů, což odpovídá jedné hrsti. Tak načerpáte vlákninu, flavonoidy a hlavně vitaminy – především E, jenž předchází zmíněné makulární degeneraci.

Česnek a cibule, stará dobrá klasika

Cože? I tato oblíbená kuchyňská dochucovadla patří na seznam „očních potravin“? Že váháte. Stejně jako v případě vajec se v nich ukrývá síra. Tento důležitý prvek napomáhá při výrobě aminokyseliny zvané glutation, kterou váš zrakový orgán potřebuje k provozu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat