Prostreno.cz

Pecka z avokáda, je stejně zdravá jako dužina

Avokádo patří mezi takzvané superpotraviny, ale „super“ není jen dužina, ale také jeho pecka, kterou většina z nás vyhazuje. A to je právě velká škoda, pecka obsahuje ještě mnohem více živin, než samotná dužina. Máme pro vás hned několik důvodů, proč si pochutnat i na obyčejné pecce.

Jistě budete namítat, že pecka je tvrdá, tak jak se dá sníst? Z pecky nejprve odstraňte hnědou slupku, očištěné semeno dejte do pevného sáčku a pomocí paličky na maso ho rozdrťte na menší kusy, ty poté vhoďte do výkonného mixéru a rozmixujte na prášek.

S práškem si nyní snadno poradíte, můžete ho přidávat do smoothie, ovocných i zeleninových šťáv, do polévek a do jakéhokoli jídla, které vás napadne. Semeno má nahořklou chuť, proto je dobré ji v pokrmu zakamuflovat.

Máme pro vás hned několik důvodů, proč dát této zázračné pecce šanci.

Posiluje imunitu

Avokádo má silné antioxidační vlastnosti. Ve skutečnosti semena obsahují více než 70 % antioxidantů, které se nacházejí v celém ovoci. Tyto silné antioxidanty ničí volné radikály a posilují váš imunitní systém.

Snižuje vysoký cholesterol

Je známo, že dužina z avokáda je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat vysoké hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL nebo „špatný" cholesterol) a zvyšují hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL nebo „dobrý" cholesterol).

Semena mají rovněž tyto vlastnosti. Kromě toho semena jsou jedním z nejlepších zdrojů rozpustné vlákni, což je dobré i pro celkové zdraví srdce.

Bojuje proti rakovině

Avokádo má také protirakovinné vlastnosti. Obsahuje flavonoidy, které obsahují sloučeniny jako quercetin, kaempferol a myricetin, které působí jako silné antioxidanty a pomáhají předcházet růstu nádorů a snižovat jejich četnost.

Podporuje redukci hmotnosti

Semena bohatá na antioxidanty pomáhají spalovat tuky. Obsažená rozpustná vláknina snižuje chuť k jídlu a dodává pocit nasycenosti i po dobu několika hodin. Kromě toho pecka obsahuje vápník, hořčík a draslík, které tělo potřebuje doplnit po fyzické aktivitě.

Zmírňuje záněty

Obsažené antioxidanty pomáhají snižovat bolest, otoky a ztuhlost, jež jsou důsledky zánětu. Kromě dobrých antioxidačních vlastností mají semena také bohaté protizánětlivé vlastnosti. Semena jsou tedy příznivé pro snížení všech zánětlivých onemocnění v těle.

Snižuje vysoký krevní tlak

Lidé, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo hypertenzí, by pecku vyhazovat rozhodně neměli. Avokádová semena mají velmi vysoký obsah draslíku. Tato látka pomáhá uvolnit napětí v krevním řečišti, čímž snižuje vysoký krevní tlak.

Pro klidné zažívání

Antioxidanty spolu s vlákninou jsou skvělé i pro váš trávicí systém. Ve skutečnosti semena obsahují více rozpustné vlákniny než dužina ovoce. Prášek z avokádových semen může pomoci zabránit a zmírnit zácpu, průjmy a další problémy související s trávením.

Zpomaluje stárnutí

Silné antioxidanty bojují proti volným radikálům, které způsobují velké poškození zdravých kožních buněk. To urychluje stárnutí pokožky a podporuje tvorbu vrásek a kožních skvrn. Olej vyrobený z avokádových semen podporuje tvorbu kolagenu a udržuje pleť mladistvou, pevnou a hladkou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat