Prostreno.cz

Pít, či nepít? Aneb jak je to s alkoholem a naším zdravím

Posledních několik let slýcháme o příznivých účincích alkoholu na lidský organismus, především na naše srdce. Znamená to snad, že bychom měli alkoholické nápoje konzumovat více? A jak je to s onou prospěšností alkoholu ve skutečnosti?

V jednom se shodují snad všichni odborníci – u alkoholu, bez ohledu na to, jak může na naše zdraví působit příznivě, platí na prvním místě střídmost. Je třeba si uvědomit, že alkohol je návykový, a tím potenciálně nebezpečný. Navíc ve větším množství našemu organismu rozhodně neprospívá.

Srdeční záležitosti

Jaký je vlastně vztah mezi alkoholem, respektive jeho působením, a naším srdcem? Podle kardiologů může pozitivně působit jako jedna z možností prevence aterosklerózy, tedy onemocnění, při němž škodlivý HDL cholesterol ucpává naše cévy, a zvyšuje tak riziko infarktu. Alkohol (opět v mírném množství) totiž pomáhá zvyšovat „hodný“ LDL cholesterol, díky němuž se nebezpečné blokády cév netvoří.

Nejvíce je s prospěšností pro naše zdraví spojováno červené víno, a to díky obsahu antioxidantu resveratrolu, jenž pomáhá chránit cévy. Jenže resveratrol není doménou tekutého vína, ale obsahují jej slupky červených vinných hroznů. Proto není nutné, abyste kvůli němu konzumovali hektolitry vína, stačí si koupit čerstvé ovoce a „zobat“ kuličku za kuličkou.

Pokud jste spíše milovníkem zlatavého moku, i pro vás máme dobrou zprávu. Některé studie totiž naznačují, že foláty (patří do skupiny B vitaminů) obsažené v pivu mohou riziko kardiovaskulárních chorob rovněž o něco snižovat.

Nic se nesmí přehánět

Ačkoli by se na základě výše napsaného mohlo zdát, že se bez alkoholu neobejdeme, pokud to s ním přeženeme, mohou jeho negativní účinky na náš organismus převážit ty pozitivní. Na rozdíl od zeleniny nebo ovoce u něho totiž rozhodně neplatí, že čím víc si ho dáme, tím lépe. Alkohol je spojován s celou řadou onemocnění, a proto bychom to s ním neměli přehánět.

Jenže, jaké množství alkoholického nápoje (v našem případě tedy vína nebo piva) je ještě pro zdraví bezpečné? Obecně se dá říci, že u mužů jde o dvě sklenice denně, u žen pak o jednu. Někteří odborníci na závislosti nicméně varují i před tímto množstvím, zvláště zvykneme-li si je konzumovat pravidelně.

Navíc, chceme-li předcházet kardiovaskulárním chorobám, není alkohol zdaleka jedinou naší možností! Mnohem efektivnější je podle odborníků změna životního stylu, především omezení konzumace tučných potravin nebo jídel s vysokým obsahem soli. Tak na zdraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat