Prostreno.cz

Jak se přestat škrábat při ekzému

Vyrážky a ekzémy nejsou příjemnou záležitostí, protože svědí „jako ďas“. A udržet své prsty na uzdě je zatraceně těžké! Už jste zkusili třeba kostku ledu, nebo protistresový míček? Se svrběním ale zamete i vlažná sprcha!

„Neškrábejte se“. Obvyklé doporučení, které pacienti s ekzémem slyší nejčastěji. Jenže to se snadněji řekne, hůr udělá! Svědění kůže někdy bývá tak nepříjemné, že málokdo odolá touze zabořit nehty do pokožky a trochu si ulevit – i za cenu toho, že chvilková útěcha celou ekzémovou situaci jenom zhoršuje. Víte o tom svoje? Pak se vám bude náramně hodit pár nápadů, jak nad protivným svěděním vyzrát. Který je vám nejsympatičtější?

Led, toho není nikdy dost

Spojení příjemného s užitečným? S příchodem letních teplot stoprocentně. Sáhněte do mrazáku pro pár kostek ledu a přejíždějte si jimi místo, které vám nedá spát. Za prvé vám nebude horko, což není na škodu, a za druhé chladný stimul uklidní podrážděnou oblast a svrbění zatne tipec.

Zaměstnejte své ruce, pomáhá to

Závěry nedávné studie onkologické léčby atopické dermatitidy (nejběžnější forma ekzému, která se objevuje u lidí s náchylností k alergiím) ukazují, že škrábání je podmínečná reakce, kterou si jedinec málokdy uvědomuje. Proto se lékaři doporučují zaměřit na časy, ve kterých se „drbete“ nejčastěji a předejít tomu nějakou činností. Příklad z praxe? Pokud vaše krizové chvilky nastávají při sledování televize, mačkejte u filmu protistresový míček, nebo držte pěsti zaťaté. Zkrátka nedovolte prstům zahálet!

Vyvarujte se horké sprchy, škodí vám

Teplá voda? Jistě, příjemná záležitost, která v daném okamžiku způsobí, že se cítíte o něco lépe. Jenže v konečném důsledku ekzém ještě zhoršuje, protože uvolňuje sloučeniny vyvolávající svědění. Alespoň takhle na pobyt ve sprše či vaně pohlíží dermatologové, kteří nedají dopustit na vodu vlažnou. A když už jsme v koupelně, vzdejte se i parfémovaných mýdel a gelů, protože pokožku zbytečně dráždí.

Proveďte manikúru – důslednou

Ačkoliv někteří pacienti s ekzémy nosí rukavice jako bezpečnostní opatření proti škrábání, tato metoda s dobrým úmyslem může mít zcela opačný účinek. Více tepla rovná se i větší pravděpodobnost pocení – a to podrážděné pokožce moc nepřidá. Efektivnější řešení? Ostříhání nehtů hodně z gruntu. I když se poškrábete, nenaděláte takovou „paseku“, a nebudete usnadňovat cestu bakteriím napadajícím popraskanou kůži.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat