Prostreno.cz

Levandulový olej zlepší trávení a zmírní bolest

Levandulový olej je vysoce univerzální. Má sílu utišit neklidnou mysl, pomáhá při relaxaci a léčí nespavost. Tím to ale všechno jenom začíná. Na které další neduhy ho můžete použít? Přivoňte si…

Levandulový olej je extrahován parní destilací z květů levandule. Květy levandule vypadají hezky nejen na polích, ale starají se i o úžasnou domácí pohodu ve formě potpourri. V mnoha kulturách byl levandulový olej hojně používán ke zmírnění špatných nálad a jako „uspávadlo“ s protizánětlivým účinkem. Přírodní antidepresivum jako víno!

Levandulový olej se v aromaterapii používá i při migrénách, bolestech zubů, pro podporu krevního oběhu. Je však nutné zmínit, že je škodlivé užívat jej orálně. Měl by se aplikovat pouze na kůži nebo vlasy. A rekapitulace jeho vynikajících účinků? Zde!

Zmírňuje bolest

Pomáhá od bolestí kloubů a zad. Jednoduše vmasírujte levandulový olej na postižené místo a nechte bolest odeznít.

Léčí různé kožní poruchy

Levandulový olej může pomoci při léčbě kožních problémů, jako je akné, ekzémy a vrásky. Skvělých výsledků dosahuje i při hojení ran, řezů a popálenin. A pokud vás kousne hmyz či svědí pokožka, lepšího pomocníka nenajdete.

Udržuje vlasy zdravé

Levandulový olej pomáhá redukovat vši a hnidy. Levandule je také účinná při léčbě vypadávání vlasů. Některé studie dokonce potvrzují, že tato voňavá bylinka navýší a podpoří růst vlasů o celých 44 procent, a to po pouhých sedmi měsících léčby.

Pomáhá zlepšovat trávení

Tento olej pomáhá stimulovat pohyblivost střev a produkci žlučových a žaludečních šťáv, které mohou pomoci při léčbě žaludku, poruchách trávení, při výskytu kolik, zvracení a průjmů. Právě v těchto případech se hodí inhalace oleje či potírání mastí s obsahem levandulové silice. Účinky se pochopitelně dají podpořit i čajem ze sušených květů.

Působí na volné dýchání

Levandulový olej může pomoci při řešení problémů s dýcháním, a to třeba při chřipce, infekci v krku, kašli, astmatu, bronchitidě, tonzilitidě a laryngitidě. Může se aplikovat na krk, na hrudník nebo na záda. Mezi možnosti léčby opět patří inhalace.

Zlepšuje krevní oběh

Levandulové olej pomáhá snížit zvýšený krevní tlak a může být použit ke snížení hypertenze.

Působí na dobrou náladu

Vůně levandule je velmi osvěžující, a proto není divu, že působí jako posilovač nálady. K tomu kousek kvalitní hořké čokolády – a chmury nemají šanci.

Zkvalitňuje spánek

Používání levandulového oleje zlepšuje celkovou kvalitu spánku o 60 %, což zahrnuje délku spánku, čas potřebný k usnutí a snížení symptomů nespavosti.

Říká se ale, že každá mince má dvě strany. Platí to i v tomto případě. Levandulový olej má totiž i vedlejší účinky. Může podráždit pokožku, způsobit alergickou reakci, nevolnost, bolest hlavy, zimnici nebo zvracení. Pokud jej používáte pravidelně, poraďte se se svým lékařem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat