Prostreno.cz

Začínáte s hubnutím? Jezte na noc a kila půjdou dolů

Všude slýcháme, že základem štíhlé postavy je nejíst v pozdních nočních hodinách. Někteří dietologové doporučují poslední jídlo pro někoho v brzkých odpoledních hodinách. Naopak nadšenci fitness, kteří mají stravu v malíčku přinášejí nové pravidlo „jezte večer! Kila půjdou dolů a svaly nahoru“. Konec nočním hladovkám, tohle musíte vyzkoušet!

Možná to zní opravdu neuvěřitelně a vyvrátíme tím jeden překonaný mýtus o hubnutí, ale ve světě se touto metodou řídí už stovky fitness nadšenců i předních odborníků. Dokonce vědecká studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že to, co jíte k večeři může ovlivnit, jak vaše tělo reaguje na to, co jíte na druhý den k snídani. I tato metoda má svá pravidla, neznamená to, že sníte v deset večer celou pizzu, ale máme pro vás jednoduchý návod, jak se můžete večer najíst, a navíc s klidným svědomím.

Hlídejte glykemický index potravin

Večeře s nízkým glykemickým indexem vám pomůže regulovat hladinu cukru v krvi během následujícího dopoledne. Stabilní hladina cukrů je důležitá nejen pro udržení vaší hmotnosti, ale i pro celkové zdraví. Navíc díky tomu se udržují vaše chutě na uzdě a ráno dáte přednost zdravější snídani, než sníte nějakou kalorickou bombu.

K večeři si můžete dopřát luštěny, například čočku nebo fazole. Další dobrou volbou jsou stále více oblíbené batáty – sladké brambory. Ze zeleniny vede především listová, takže jakékoli chroupání salátu je dovoleno. Důležité jsou také bílkoviny z libového masa, například kuřecí prsa, libové hovězí a samozřejmě ryby.

Cvičíte? Přestaňte počítat sacharidy

Ne všechny sacharidy se přemění na tuk, pokud je sníte pozdě v noci. Navíc pokud se věnujete pravidelnému pohybu, ať už je to cokoli nemusíte si se sacharidy lámat hlavu. Pravidelný pohyb mění vaše tělo nejen zvenčí, ale i zevnitř, zrychluje metabolické procesy a tím má samozřejmě i větší spotřebu.

Odborníci radí, že do 45 minut od tréninku byste měli do těla dostat všechny potřebné živiny a minerály, zjednodušeně dobít baterky, aby vaše tělo mohlo regenerovat. Po večerním tréninku doporučují jíst kvalitní sacharidy, které dodají tělu ztracenou energii. Vhodnou potravinou jsou opět již zmiňované batáty a z ovoce vede banán. Tyto potraviny vás přímo napumpují novou energií, abyste měli síly na druhý den.

Zapomenete na vlčí hlad

Je lepší se normálně najíst, než v noci vyjíst ledničku a právě díky sacharidům můžete tyto chutě ovládnout. Odborná studie zjistila, že noční konzumace sacharidů napomáhá udržení chutí na uzdě i během celého následujícího dne. To znamená už žádné hřešení během vaší diety a to za zkoušku rozhodně stojí.

Budování svalové hmoty přes noc? Proč ne!

Mýtus o jídle před spaním je, že tělo potravu netráví, zatímco spíte. Omyl. Zatímco spíte, vaše tělo funguje, jinak byste zemřeli. Pouze některé funkce jsou v útlumu, srdce pumpuje krev, plíce zase vzduch, játra se pročišťují a v noci se také detoxikuje naše pleť.

V tomto bodě se inspirujte kulturisty, kteří už dávno vědí, že součástí noční jídelníčku by měl být mléčný protein, který podporuje budování svalů během spánku. To znamená, že na vašem nočním jídelníčku by nemělo chybět mléko, sýr nebo jogurt. Protein zkonzumovaný bezprostředně před spaním napomáhá růstu svalové hmoty a přispívá k jakési údržbě během nočního zotavení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat