Prostreno.cz

Pravidelné popíjení heřmánkového čaje zlepší spánek i trávení

Popíjí se celá léta, ale mnozí stále neznají jeho úžasné schopnosti. Jak jste na tom vy? Víte, že čaj z heřmánku vás ochrání před rakovinou, zachová zdravé srdce a pomůže při trávení?

Heřmánek lékařský, lidově nazývaný také rumánek, harmaníček či kamilka, je již celá staletí považován za mocný přírodní lék. Působí dezinfekčně, zbavuje organismus jedovatých látek, tiší bolesti a často se uplatňuje při chřipce, nachlazení i poruchách menstruace. Ovšem to zdaleka nejsou jediné přínosy, které vám tato kouzelná bylinka poskytne! Co říkáte, není už čas na čaj? Speciálně ten heřmánkový byste měli popíjet pravidelně. Tohle všechno má totiž v malíku!

Lepší spánek a záruka sladkých snů

Aromatická rostlina má několik jedinečných vlastností, které mohou být přínosem pro kvalitu vašeho spánku. Pokud hledáte nějaký zaručený uspávací zlepšovák, právě jste ho našli!

Obsažený antioxidant apigenin se váže na určité receptory v mozku, což navozuje okamžitou ospalost. Potvrzují to závěry americké studie, které se zúčastnily pouze ženy, rozdělené do dvou skupin. Konzumentky heřmánkového čaje už po dvou týdnech vykazovaly kvalitnější spánek a méně symptomů deprese – v porovnání s jejich kolegyněmi, kterým byla bylinková kúra odepřena.

Trávení, co šlape jako drátkách

Že dokonale fungující trávení je nesmírně důležité pro celkové zdraví i psychickou pohodu, o tom není třeba diskutovat. Máte s ním občas potíže? Vyřešit je můžete pomocí heřmánku. Podle názoru odborníků významně podporuje trávení a snižuje riziko gastrointestinálních poruch, mezi které patří zácpa, průjem, zánětlivé onemocnění střev i syndrom dráždivého trakčníku. Nutno dodat, že spolehlivě zabírá i při nevolnosti.

Ochranný štít před obávanou rakovinou

Ano, heřmánkový čaj je výborná prevence nádorů. Závěry četných vědeckých studií uvádějí, že antioxidanty, které se v něm ukrývají, bojují proti rakovinným buňkám. Zvláště se to týká prsou, zažívacího traktu, kůže a dělohy. Navíc uživatelé, kteří příjemně vonící medikament popíjejí pravidelně, mají nižší pravděpodobnost výskytu potíží se štítnou žlázou. I tohle je k dobru!

Hojivý balzám pro srdce

Konzumaci rumánkového nápoje hodně ocení i vaše srdce, protože tekutý dopink se pozitivně odrazí na jeho kondici. Typy obsažených antioxidantů zvané flavony snižují hladiny škodlivého cholesterolu i vysokého krevního tlaku, čímž předcházejí srdečním onemocněním. Co vy na to? Už se vám vaří voda v konvici? My bychom na nic nečekali…

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat