Prostreno.cz

Cvičení je pro mozek stejně dobré jako pro tělo

Že sport je zdravý a měli bychom se mu intenzivně věnovat, to slýcháme ze všech stran. Jenže až teď se zjistilo, jak moc je vlastně prospěšný! Platí totiž za prevenci Alzheimerovy choroby, což je pádný důvod k opuštění gauče. Nebo snad ne?

Drtivá většina lidí vnímá sport jako zprostředkovatele štíhlých a pevných křivek. Ostatně, k čemu jinému se také dřít v posilovně a zatěžovat svá kolena na běžeckých stezkách. Vidíte to stejně? V tom případě vás asi překvapí, že úbytek kil není jedinou odměnou, která z pravidelného pohybu plyne. To, že se potíte ostošest, ocení také vaše hlava!

Tepláky jako povinná výbava. Pro všechny

Překvapivý přísun fyzické aktivity odhalily závěry americké studie publikované v časopise Magazín Alzheimerovy choroby. Průzkumu se zúčastnilo 100 dospělých, kteří měli alespoň jednoho rodiče s Alzheimerovou chorobou. Tento výběr rozhodně nebyl náhodný, neboť vliv na rozvoj tohoto onemocnění mají kromě jiného také geny, tudíž respondenti patřili do rizikové „alzheimerové“ kategorie.

Výzkumníci rozdělili všechny účastníky na dvě skupiny, z nichž jedna se věnovala cvičení v mírném tempu hodinu denně, druhá byla sportovních povinností zproštěna. Jaké výsledky přinesl čas a hlavně podrobné lékařské testy?

Kdo se hýbe, nepotřebuje doktora

Analýza získaných dat jednoznačně prokázala, že seskupení aktivních jedinců vykazuje větší „objem“ mozku spojený s úvahami a výkonnými funkcemi – v porovnání s lenivými kolegy. Výzkumníci si rovněž všimli, že sportovcům se zlepšil celkový metabolismus glukózy, což signalizuje zdravý mozek a snižuje pravděpodobnost ztráty paměti i zmíněné Alzheimerovy choroby.

Aerobní cvičení, jako je třeba běh a plavání, se tedy jeví jako efektivní způsob, jak podpořit zdraví mozku. Jak to vlastně funguje? Žádná věda, aktivitou se zvyšuje srdeční frekvence a tělo pumpuje do mozku více krve. Alespoň to je názor vědců, kteří mají tuto studii na svědomí. Co vy na to, vezmete si to k srdci a dáte si dnes pár bazénů nebo kilometrů kolem parku?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat