Prostreno.cz

Oves, kuře či vejce. Potraviny, které vám dodají důležitý vitamin B

B-komplex. Co si pod tímto označením představit? Jedná se o souhrnné označení pro vitaminy skupiny B. Jsou to ve vodě rozpustné vitaminy, nezbytné pro správné fungování metabolismu. Kde a v čem je hledat? Do lékárny určitě nemusíte, vezměte to přes jídlo!

Není třeba chodit okolo horké kaše. Mezi osm vitaminů B komplexu patří:

Thiamin (B1): Tento antistresový vitamin pomáhá chránit imunitní systém tím, že se podílí na tvorbě nových buněk v těle.

Riboflavin (B2): Působí jako antioxidant, zabraňuje srdečním onemocněním a omezuje předčasné stárnutí. Je také nezbytný pro produkci červených krvinek. Jeho nedostatek může vést k poruchám kůže, vypadávání vlasů, otravě jater a anémii.

Niacin (B3): Pomáhá zlepšit krevní oběh, stejně jako „dobrá“ hladina lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) cholesterolu v těle. Jeho nedostatek může způsobit dermatitidu, nespavost, slabost a průjem.

Kyselina pantothenová (B5): Vytváří energii tím, že rozkládá tuky a sacharidy. Také pomáhá tělu produkovat hormony, jako je testosteron. Ačkoli nedostatek vitaminu B5 je méně častý, ve spojitosti s ním se hovoří o akné.

Pyridoxin (B6): Pomáhá regulovat hladiny homocysteinu, což je aminokyselina spojená se srdečním onemocněním. Také pomáhá tělu produkovat hormony, které podporují zlepšení nálady. Jeho nedostatek je spojen se zánětem v těle i neurologickými problémy.

Biotin (B7): Jedná se vitamin zodpovědný za zdravé vlasy, kůži a nehty. Také kontroluje vysokou hladinu glukózy v krvi. Během těhotenství je důležitý pro normální vývoj plodu. Jeho nedostatek u kojenců může způsobit neurologické poruchy.

Kyselina listová (B9): Je důležitá pro dobrou paměť a zdravý vývoj mozku. Během těhotenství podporuje vývoj plodu a zabraňuje neurologickým poruchám. Nedostatek tohoto vitaminu může vést k anémii.

Kobalamin (B12): Tento vitamin pomáhá vitaminu B9 při tvorbě červených krvinek. Jeho nedostatek může způsobit periferní neuropatii a ztrátu paměti, stejně jako kognitivní poruchy.

A teď to hlavní. Kde vyjmenované vitaminy hledat? Existuje několik doplňků vitamínu B, které vám pomohou zajistit přísun B komplexu. Stačí zajít do lékárny, nicméně jde to i jinak. Které potraviny poskytnou tělu tento důležitý soubor?

Ryby

Sardinky, makrela, měkkýši a losos patří ke druhům, které jsou nabité těžkou koncentrací vitaminů B a dalších živin. Pokud ryby milujete, není co řešit.

Hovězí játra

Hovězí játra patří k nejbohatším zdrojům skupiny vitaminů B. Jsou nabitá B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12. Ve skutečnosti průměrný plátek (68 gramů) hovězí pečeně dodá více než polovinu denního příjmu B9, B6 a B12. Zatímco kyselina listová (B9) pomáhá předcházet vrozeným vadám, B6 produkuje serotonin pro regulaci nálady a správný spánek a B12 pomáhá při tvorbě červených krvinek.

Kuře

I kuře je dobrým zdrojem B komplexu. 110 gramů kuřecích prsou tělu dodá 72 % niacinu, 10,6 % kyseliny pantothenové a 32 % vitaminu B6 v rámci denní dávky.

Vejce a mléčné výrobky

Smažená, míchaná, vařená. Je fuk, jakou úpravu u vajec preferujete, vždy se však na ně můžete spolehnout. Vejce jsou skvělým zdrojem vitaminů B. Hlavně žloutek…

Oves

Ani takové ovesné vločky vás nenechají ve štychu. Obsahují totiž řadu vitaminů B včetně B6. Pouze 1 šálek ovesných vloček poskytuje 15 % doporučeného denního množství thiaminu (B1), 3,2 % doporučeného denního množství niacinu (B3) a 3,5 % doporučeného denního množství kyseliny listové (B9).

Ovesné vločky také obsahují vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a vitaminy E a K. A v čem dalším můžete B komplex hledat? Nabízejí se ořechy a semena. Dejte si je k televizi místo oblíbených smažených brambůrků…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat