Prostreno.cz

Potraviny, které byste neměli jíst, když nemáte žlučník

Milujete koblihy, hranolky, sýry, slaninu a tučná masa? Klidně si je dejte, tedy pokud hodláte podstoupit riziko v podobě bolestí břicha a střevních problémů. Co dalšího je třeba oželet pro své vlastní dobro?

Žlučník slouží jako zásobník žluči, kterou produkují játra. Tento důležitý orgán je hodně náchylný k přetěžování. Nemalé problémy mu tedy může způsobit i nevhodná strava s přemírou tučných jídel. V určitých případech tyto potíže bohužel vyústí v potřebu laparoskopické operace, která se provádí při výskytu kamenů. Jaké potraviny jsou po takovém zákroku tabu, aby pacient neriskoval bolest břicha a střevní patálie?

Sbohem, sýry a omáčky

Jelikož se schopnost těla trávit tuky podstatně snižuje, je potřeba svůj trávicí systém začít šetřit. O tom, že do fastfoodu máte vstup zakázán, vás zřejmě dostatečně poučili už v nemocnici, ale čemu se vyhýbat dál? Bohužel si musíte nechat zajít chuť na těžké omáčky, tučná masa, sýry i slaninu. Vezměte na vědomí, že i malý gastronomický prohřešek vás může stát pěkných pár hodin nepříjemných bolestí.

Stop koblihám i hranolkům

Ani smažené pokrmy byste neměli pouštět před práh svého domu. A do žaludku už vůbec! Co přesně to znamená? Zamávejte hranolkům, brambůrkám, krekrům, kukuřičným chipsům, cibulovým kroužkům, smaženému kuřeti, rybě, a dokonce i koblihám. Místo těchto dobrot zvolte raději nízkotučnou a odlehčeno stravu.

Pozor na rostlinné oleje a majonézy

Rostlinné oleje jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které bohužel nezanechávají prostor po omega-3 mastné kyseliny, jež chrání tělo před nemocemi a záněty. Právě to se vám teď „do krámu“ moc nehodí! Mezi tyto oleje patří slunečnicový, sójový, řepkový a kukuřičný.

Rovněž byste měli omezit používání přísad jako je majonéza a salátové dresinky. Ve většině případů se totiž vyrábějí právě z rostlinných olejů. Vhodná náhražka? Vsaďte na kokosový či avokádový olej, v nich by nepříjemné následky číhat neměly… Připadá vám to jako příliš velká oběť? To, že vám byl odstraněn žlučník, ještě neznamená, že si nemůžete pochutnat na lahodných pokrmech. Jen to chce zvýšit pozornost při jejich výběru a samotné přípravě!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat