Prostreno.cz

Houby k snídani zasytí na delší dobu než slanina nebo maso

Vydatná snídaně, která zasytí na dlouho, je podle odborníků nezbytná pro udržování normální postavy a prevenci záchvatů hladu a přejídání se pozdě večer. Doporučuje se konzumace bílkovin, takže mnoho lidí volí k snídani párky, vejce se slaninou a luštěniny. Experti z Minnesoty ale tvrdí, že ještě lepší volbou jsou houby. Zasytí kvalitněji a na delší dobu. Navíc obsahují látky, které jsou prevencí demence.

„Předchozí studie zabývající se konzumací hub naznačovaly, že můžou zasytit lépe než maso. Ale tento účinek nebyl studován v přesném poměru bílkovin. Tato studie naznačuje, že houby můžou být nejen výživově hodnotné a syté, ale jsou naprosto vhodnou náhradou masa,“ tvrdí profesorka Joanne Slavin z Minnesoty.

U hub je výhodou, že jich může člověk sníst hmotnostně mnohem více než tučného červeného masa, protože obsahují mnohem méně kalorií. Objemově jsou sytější, ale zároveň jejich konzumace nijak neškodí, zatímco nadměrný příjem červeného masa prokazatelně souvisí s obezitou, rakovinou a metabolickými poruchami.

Houby naopak tělu prospívají. Například v obchodech prodávaná hlíva obsahuje antioxidanty, protirakovinné, antivirové, protizánětlivé, antimikrobiální a protidiabetické látky.

Cenná pomoc z přírody

U hlívy ještě na chvíli zůstaňme. Jak konkrétně může prospět a kolik bychom si jí měli dopřávat? Hlíva se používá při léčení kardiovaskulárních chorob, astmatu, artritidy, osteoporózy a chronických zánětů. Uleví při fyzickém i psychickém vyčerpání, alergii, pomáhá v boji proti vysoké hladině cholesterolu, chřipce, virózám i nachlazením.

Mírní bolesti kloubů, léčí vyrážky, ekzémy a odstraňuje bradavice. Výrazně posiluje imunitní systém a pozor, zpomaluje stárnutí. Je tedy jasné, že tento všestranný pomocník vám doma nesmí chybět.

Doporučená denní dávka je podle odborníků pět až deset gramů sušené a drcené hlívy, nebo 50–100 gramů čerstvých plodnic. Rozhodně se nevyplácí dávku navýšit, protože větší množství způsobuje nevolnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat