Prostreno.cz

Oblíbené mandarinky podpoří imunitu, trávení i mladistvý vzhled

S podzimem přichází i zvýšená konzumace citrusových plodů a mezi ty nejoblíbenější patří mandarinky. Možná je škoda, že citrusy konzumujeme převážně na podzim a v zimě, vitamin C přece potřebuje naše tělo po celý rok, navíc mandarinky nabízejí i spoustu dalších blahodárných vedlejších účinků.

Mandarinky jsou oblíbeným ovocem nejen u dospělé populace ale zejména u dětí – a to je jedině dobře. Jsou o něco sladší než pomeranče a dají se snadněji oloupat  – no co si více přát? Taková velká dávka živin v jednom oranžovém plodu! Poznejte je všechny.

Co obsahují?

Mandarinky jsou šťavnaté citrusové plody, bohaté na rozličné živiny, včetně minerálů jako je vápník, hořčík, draslík a fosfor. Z vitaminů obsahují velkou dávku vitaminu C, dále pak vitaminy A, E a vitaminy skupiny B. Mandarinky jsou velkým zdrojem užitečných bioaktivních složek, jako jsou limonoidy a flavonové glykosid. Kromě toho obsahují značné množství vlákniny. Díky působivému složení, mají mandarinky hned několik blahodárných účinků na naše zdraví. Máme pro vás hned několik důvodů, proč by měly patřit i na váš stůl.

Posilují imunitu

Na první místo rozhodně patří imunita, stejně jako ostatní citrusové plody i mandarinky dodávají tělu potřebný vitamin C, který se podílí na řadě procesů, které účinně posilují náš imunitní systém. Silný imunitní systém pomáhá předcházet výskytu řady infekcí a pomáhá snižovat závažnost onemocnění. Pro představu 100 g mandarinky obsahuje přibližně 31,55 mg vitaminu C, to je více než 1/3 denní doporučené dávky.

Podporuje trávení

Mandarinky jsou zdrojem vlákniny, která přidává stolici na objemu a tím usnadňuje trávení a udržuje dobrou průchodnost střev. Vláknina také napomáhá k lepší absorpci živin z potravy a zpomaluje procesy trávení, tím prodlužuje pocity sytosti.

Udržuje elektrolytickou rovnováhu v těle

Díky přítomnosti draslíku napomáhají mandarinky i k elektrolytické rovnováze organismu. Elektrolyty regulují vodní rovnováhu na obou stranách buněčné membrány. V souvislosti s pohybovou činností dochází k výrazným přesunům mezi buňkami a extracelulární tekutinou, což je mimořádně důležité pro zdravé fungování celého systému. Mezi dva hlavní elektrolyty patří již zmíněný draslík a také sodík.

Pro silné kosti

Konzumace šťavnatých mandarinek může také přispět k posílení kostí, k čemuž přispívá přítomnost vápníku a fosforu. Tyto minerály jsou důležité pro všechny věkové kategorie a také hrají důležitou roli při svalových kontrakcích.

Pro mladistvý vzhled

Mandarinky jsou neocenitelným pomocníkem pro zdravou pokožku protože obsahují významné množství vitaminu C. Vědecké studie potvrdily úlohu vitaminu C při syntéze kolagenu, což je strukturální složka, která je nezbytná pro udržení zdravé pokožky. Antioxidační vlastnosti vitaminu C obsažené v mandarinkách pomáhají při ochraně pokožky před škodlivými vlivy UV záření a pomáhají revitalizovat stárnoucí pokožku. Navíc napomáhá regulovat tvorbu vrásek, podporuje obnovu poškozené pokožky a pomáhá udržovat pokožku zdravou a mladistvou.

Protinádorové vlastnosti

Konzumace citrusových plodů, například mandarinek, hraje roli v prevenci proti různým druhům rakoviny. A to díky přítomnosti protirakovinových složek, jako je vitamin C a silné bioaktivní molekuly, jako jsou limonoidy a quercitin. Citrusové plody, včetně mandarinek obsahují pektin, což je další složka, která pomáhá při ochraně těla před vznikem více typů rakovin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat