Prostreno.cz

Slaná voda a citrusy. Zmírněte bez léků kuřácký kašel

Kuřácký kašel. Název sám o sobě velmi jasně ukazuje, kteří lidé jím trpí. V ohrožení však nejsou jen aktivní kuřáci. Taky vás sípání čím dál častěji sužuje, ačkoli jste už dávno típli poslední cigaretu? Zkuste horkou slanou vodu!

Ano, kuřáci nejsou jediní, kdo trpí typickým kuřáckým kašlem. Ve skutečnosti se dost počítá i pasivní kouření, tedy vystavení se cigaretovému kouři. Platí, že pokud nějaký z vašich rodinných příslušníků dost často a rád „čudí“, je dost pravděpodobné, že kašel budete mít oba – a možná i s doprovodným čirým, bílým, zeleným nebo žlutým hlenem. Na co se připravit?

Kuřácký kašel se často objevuje v ranních hodinách a postupem dne má tendenci ustupovat. Může být doprovázen i několika dalšími příznaky, mezi které patří chvění hlasu, dýchavičnost nebo sípání.

Je nesmírně důležité, aby odborník stav vašich plic průběžně kontroloval, nicméně vedle pečlivého dodržování konkrétních pokynů od lékaře se hodí i některé „domácí“ rady. Co všechno můžete vyzkoušet?

Přestaňte kouřit

První krok, který musíte udělat, pokud trpíte kuřáckým kašlem, je odložení cigaret. Nebo omezení pobytu v zakouřených prostorách. Potřeba je hlavně silná vůle a osvojení si určitých návyků. Za cigaretu si najděte náhradu, pokuste se kouření vidět jako něco nechutného, navštěvujte terapie, stres zmírňujte pohybem (tedy vyplavováním endorfinu, hormonu štěstí).

Pijte hodně vody

Konzumace velkého množství vody po celý den může pomoci zmírnit bolesti na hrudi, které často přichází s kašlem tohoto typu. (Vaše dehydrované tělo o vodu vyloženě žadoní.)

Spolehněte se na heřmánkový čaj

Pravidelně pijte heřmánkový čaj, který taktéž přináší úlevu od kaše. Je dobrý na relaxaci horních cest dýchacích, čímž pomáhá udržet kašel v lati. Heřmánkový čaj je také spojován se snazším ovládáním chutí na cigaretu.

Dejte šanci i jiným přírodním prostředkům

Suchý kašel se projevuje suchými sliznicemi a štípavou bolestí. Na to pomáhá jilm nebo jalovec. Obojí uklidňuje krk – a jako v případě heřmánku poskytuje úlevu. Zajděte do bylinkářství, prodejny zdravé výživy či do lékárny.

Vyplachujte ústa teplou slanou vodou

Podrážděné hrdlo způsobuje nepohodlí, o tom není třeba dlouze vyprávět. Abyste si podobné komplikace udrželi co nejdál od těla, pravidelně vyplachujte ústa a hrdlo teplou slanou vodou. Pokud po ruce máte kvalitní mořskou sůl, o to lépe. Na roztok použijte jednu čajovou lžičku.

Konzumujte citrusové plody

Každý ví, že citrusy patří k vynikajícím zdrojům vitaminu C, který, jak známo, posiluje imunitní systém. A právě se silným imunitním systémem může být snazší zvládat různé nepříjemné důsledky aktivního i pasivního kouření.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat