Prostreno.cz

Proč jíst čínský artyčok? Je to studnice bílkovin i sacharidů

Čínský artyčok už ani u nás není žádnou novinkou. Když se z Asie dostal do Evropy, lidé se ho nejdříve báli ochutnat, nicméně popularitu nakonec v 90. letech přece jen zaznamenal. A teď je na scéně znovu. Není divu. Je to studnice bílkovin i sacharidů!

Vzhledem k jeho tvaru může být velmi těžké jej vyčistit. Člověk by to však neměl vzdát, neboť se jedná o skvělý doplněk stravy, který má úžasný nutriční profil. Patří k vynikajícím zdrojům sacharidů, což znamená, že jeho pravidelná konzumace dodá vašim buňkám potřebné palivo.

Tato kořenová zelenina také obsahuje slušné množství bílkovin, které se hodí především vegetariánům, kteří je potřebují získat z rostlinných zdrojů, protože maso a různé živočišné produkty nejsou součástí jejich stravy. Ale pozor, dokonce i ti, kteří maso jedí, by měli čínský artyčok zahrnout na svůj nákupní seznam, a to hned z několika důvodů.

Má protizánětlivé vlastnosti

Tradičně se čínský artyčok používá pro léčebné účely. Obvykle se doporučuje pro zvládání zdravotních problémů, které mají něco společného se zánětem. Čínský artyčok má totiž protizánětlivé vlastnosti, takže ať už vás trápí cokoli, je schopen vám s tím pomoci.

Působí proti bolestem hlavy

Mezi další tradiční použití čínského artyčoku patří jeho konzumace při bolestech hlavy. Považuje se za účinný prostředek v rámci neuralgie, což je nervová bolest, která postihuje hlavu nebo obličej. Zároveň se udává, že čínský artyčok snižuje vedlejší účinky léků proti bolesti, což se taky nesmírně hodí.

Zmírňuje pálení žáhy

Čínský artyčok je také běžně využíván jako všestranný prostředek proti pálení žáhy. Pálení žáhy je ve skutečnosti jen příznakem, ne zdravotním stavem. Obvykle signalizuje hyperaciditu, kyselý nebo gastroezofageální reflux. V každém případě pacienti, kteří něčím z toho trpí, na čínský artyčok nedají dopustit. Prý se díky němu zdravotní problémy snižují minimálně o polovinu. Tak snad víte o nějakém spolehlivém dodavateli…

Reguluje pohyb střev

Stejně jako mnoho dalších druhů kořenové zeleniny, čínský artyčok patří ke skvělým zdrojům vlákniny. To znamená, že pokud se pravidelně dostane na váš stůl, zaznamenáte pocit sytosti (tedy přestanete se přejídat) a zároveň podpoříte správné fungování střev.

Snižuje riziko onemocnění srdce

Vzhledem k tomu, že čínský artyčok obsahuje vlákninu, jak již bylo řečeno, měl by být pravidelně konzumován, pokud chcete mít své srdce v perfektním stavu. Každý ví, že vláknina pomáhá snižovat špatný cholesterol, který udržuje normální krevní tlak. Ovšem cvičení a zdravý životní styl k tomu všemu také patří. Jen správně jíst nestačí…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat