Prostreno.cz

Karambola. Čínská hvězdice pro štíhlý pas i silnou imunitu

Karambola svým tvarem připomíná hvězdu, a pokud se zaměříme na složení, tak jde opravdu přímo o hvězdné ovoce. Je chutné s minimálním obsahem kalorií a především je plné vitaminů a cenných živin. Získá si i vaši přízeň?

Karambola roste na stromech s vědeckým názvem Averrhoa carambola, které lze nalézt po celé jihovýchodní Asii a v dalších tropických oblastech včetně Karibiku a Latinské Ameriky. Plody tohoto stromu jsou široce pěstovány pro použití v kulinářských pokrmech. Díky své kyselé chuti jsou chutné v kombinaci jablek, hroznů a citrusových plodů. Častou otázkou bývá zda se karambola loupe, toto ovoce se opravdu neloupe. Stačí dobře umýt, seříznout oba konce, nakrájet karambolu na plátky, které připomínají hvězdičky a s chutí do toho.

Vitaminová hvězda

Karambola obsahuje velmi nízký počet kalorií a to pouze 30 kalorií na 100 gramů, ale je bohatá na vitaminy a živiny. Z vitaminů obsahuje vitamin A, C a B, dále obsahuje fosfor, zinek, vápník, hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje také celou řada antioxidantů, například polyfenolické sloučeniny, jako jsou například kvercetin a kyselina gallová. Pozor na obsah kyselin šťavelové, kterou například obsahuje i známější rebarbora, proto tyto exotické plody jezte jen v přiměřeném množství.

Poznejte všechny blahodárné účinky tohoto hvězdného ovoce.

Pro štíhlý pas

Díky malému počtu kalorií je karambola vhodné ovoce pro všechny, kteří se snaží mít svoji hmotnost pod kontrolou. Navíc je plná vlákniny a dalších živin, které nejen přispívají k dobrému trávení, ale také dodávají pocit sytosti, tím se můžete vyhnout přejídání či mlsání mezi hlavními jídly.

Na podporu imunity

Přibližně v jedné středně velké karambole je 50 % denního doporučeného množství vitaminu C, což je skvělá zpráva pro váš imunitní systém. Dostatečný přísun vitaminu C zajistí optimální počet bílých krvinek, které jsou v první bojové linii proti infekcím.

Reguluje krevní tlak

I s mírným množstvím draslíku napomáhá toto exotické ovoce snížit riziko aterosklerózy, srdečních infarktů a mrtvice tím, že zmírní napětí v cévách a tepnách. Pokud je tlak optimální, krevní oběh může účinněji pracovat na rovnováze tekutin v celém organismu.

Podporuje trávení

Vláknina je klíčovým prvkem trávení, protože může stimulovat pohyb stolice v zažívacím traktu, a tak zmírnit příznaky zácpy, nadýmání i průjmu. Dále přispívá k lepší absorpci potřebných živin.

Snižuje hladinu cholesterolu

S velmi malým množstvím tuku a vysokým obsahem vlákniny, je toto tropické ovoce skvělé pro snížení hladiny cholesterolu. Vláknina pomáhá regulovat špatný LDL cholesterol a zároveň zvyšovat dobrý HDL cholesterol, čímž snižuje riziko vzniku ischemické srdeční choroby, cévní mozkové příhody, infarktu a aterosklerózy.

Detoxifikuje tělo

Karambola je také známa jako přírodní diuretikum, toto ovoce může stimulovat močení, což je užitečné pro přirozenou detoxikaci těla. Toto ovoce podporuje očistu jater i ledvin. Častější močení přispívá ke snižování hladiny toxinů, přebytečných solí a tuků v těle.

Prospěšná při vlhkém kašli

Toto ovoce je známé jako protizánětlivé a chladicí činidlo, které může podpořit vykašlávání a uvolnění hlenu v dýchací soustavě. Zmírňuje bolest v krku a přispívá k léčbě infekce dýchacího systému.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat