Prostreno.cz

Plavecké uši. Domácí prostředky, které uleví nejen dětem

Chodí vaše školkové či školní dítě se svojí třídou plavat? Pokud si stěžuje na bolest v uších, okamžitě zahajte protiútok. Jak a čím se dá zkrotit infekce i bolest?

Jednoduše řečeno, plavecké ucho je infekce kůže vnějšího ušního kanálu. Způsobuje ji vystavení uvedené části ucha vodě nebo vlhkosti, což vede k množení bakterií a později i infekci. Ta se obvykle léčí antibiotiky, která se aplikují do zvukovodu. Ovšem existuje i řada tipů a léků, které můžete vyzkoušet i doma. Co vytáhnout ze spíže?

Teplý olivový olej

Díky svým antibakteriálním vlastnostem může být olivový olej používán při výskytu plaveckých uší. Předtím, než se několik kapiček aplikuje do postiženého ucha (kapátkem), měl by se olivový olej ohřát v mikrovlnné troubě (pochopitelně jen několik vteřin). Vždy se před jeho použitím přesvědčte, že nepálí, tedy naneste jednu kapku na své zápěstí.

Kombinace alkoholu a bílého octa

Kombinace alkoholu a bílého octa je velmi účinná při potírání bakterií a urychlení hojivého procesu infekce. Jedno s druhým smíchejte a směs naneste do postižených míst. Počítejte však s tím, že konkrétně pro děti tato metoda nebude moc příjemná, neboť obvykle se dostavují nepříjemné pocity mírného pálení.

Tříprocentní peroxid vodíku

Všichni vědí, že tříprocentní peroxid vodíku dezinfikuje rány a zabraňuje infekci v rozpuku. Použití je přitom velmi snadné. Jednoduše nakapejte 3 až 4 kapky peroxidu vodíku do zvukovodu a několik minut zůstaňte v naprostém klidu (položte dítěti hlavu na polštář).

Česnekový extrakt ve formě olejových kapslí

Česnek má silné antimikrobiální účinky. Jenže mnoha lidem česnek nevyhovuje v syrovém stavu, a to kvůli svému specifickému aroma. Ti si pak nejradši kupují želatinové kapsle. (V lékárně 100 tobolek vyjde asi na stovku.) Taky doma nějaké máte? Paráda. Narušte jednu tobolku a nejméně 3 kapky aplikujte do postiženého ucha. Můžete také namočit nastrouhaný stroužek česneku a jeden hřebíček do olivového oleje. Nechte působit přes noc a ráno pár kapek oleje použijte na zkrocení bolavého ucha.

Teplý obklad

Nakonec můžete na ucho položit úhledně složenou malou žínku namočenou do teplé vody. Tímto způsobem dosáhnete úlevy od bolesti a svědění, které se s tak zvaným plaveckým uchem pojí. Teplo zároveň zvyšuje schopnost těla bojovat proti infekci, která se vesele rozmáhá ve vnějším zvukovodu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat