Prostreno.cz

S květákem získáte za hodně málo peněz hodně muziky

Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dal okomentovat nákup květáku. Vždyť poskytuje prevenci před rakovinou, detoxikuje celé tělo a prokazatelně zlepšuje zdraví srdce. Jako bonus za důvěru, kterou mu prokážete, vás zbaví i zánětů!

Květák neboli karfiol, jak se mu lidově občas říká, je zelenina, kterou se vyplatí pozvat do své kuchyně častěji. Má vskutku působivé množství prospěšných látek, pochlubit se může všestranným využitím, a navíc za něj u pokladny v obchodě, když se zadaří, zaplatíte jen pár korun. Už tohle samo o sobě nezní vůbec špatně, a to jste možná ještě neslyšeli o všech pozoruhodných výhodách košťálového zázraku… Co dokáže s vaším zdravím?

Pomáhá bojovat proti rakovině

Proti vážným onemocněním se dá jistým způsobem chránit i jídlem. A když dojde řeč na květák, platí to dvojnásob! Obsahuje totiž sulforafan, což je sloučenina síry. Právě tuto látku závěry vědeckých výzkumů spojují s eliminací rakovinových buněk a zpomaleným růstem nádorů. Někteří lékaři se dokonce domnívají, že pravidelná konzumace květáku je důležitá pro zachování kontroly nad samotou rakovinou.

Zlepšuje zdraví srdce

Zmíněný sulforafan má ještě další využití, tedy kromě podpory bezproblémového chodu ledvin a regulace vysokého krevního tlaku. Hraje také důležitou roli v procesu normalizace buněčných funkcí a exprese genů (reakce, při které je v genu uložená informace převedena v reálně existující buněčnou strukturu nebo funkci). Kombinace těchto schopností sulforafanu zachovává zdravé srdce a snižuje pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních chorob.

Zabraňuje zánětu

Zánět je běžnou obrannou reakcí imunitního systému, která je prospěšná pouze v případě, že netrvá moc dlouho. Jakmile se „zánětlivá situace“ dá považovat za chronický problém, může to přivodit vážné zdravotní komplikace. Květák má však silné protizánětlivé živiny, které pomáhají nastolit v organismu opět pořádek. Přesně z tohoto důvodu je také na seznamu lékařsky doporučovaných potravin, kde zaujímá přední příčky.

Detoxikuje celé tělo

Karfiol je známý i jako účinný „čistič“ útrob. Díky obsaženým antioxidantům a dalším látkám pomáhá hned při několika detoxikačních procesech, bojuje proti škodlivým radikálům a zabraňuje nadměrnému růstu bakterií. Alespoň takový je názor odborníků, kteří si to ověřili prostřednictvím mnoha studií. Co vy na to, vidíte to dnes na ten obalovaný, květákovou polévku nebo „mozeček“?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat