Prostreno.cz

Návyky nevhodné pro zdraví šlach

To, co vás nebolí neznamená, že to netrpí. Řeč o šlachách. Ty většinou začnou bolet až tehdy, kdy už je pozdě na nápravu a bez lékařské pomoci se neobejdete. Přecházejte problémům se šlachami kvalitní regenerací, zdravým jídelníčkem nebo nepřetěžováním. Co všechno jim škodí?

Šlachy jsou tuhé vazovité provazce, jejichž úkolem je, laicky řečeno, přenášet sílu svalů, aby se kosti daly do pohybu. Dokud se tyto nepostradatelné části lidského těla „neozvou“, zpravidla je člověk nijak neřeší. A to je právě ta chyba! Na jejich kondici se totiž může podepsat nejen jejich nadužívání, které odstartuje zánět (tendinitida), ale i jisté návyky, které mnozí dělají zcela běžně. Netýkají se tyto řádky náhodou i vás?

Zlozvyk jménem kouření

Každí ví, že cigarety jsou jedním slovem špatné, protože škodí zdraví. Jenže pozor, ohroženy jimi nejsou jenom plíce a srdce, jak se mnozí mylně domnívají. I šlachy dostávají pořádně „na zadek“, neboť je kouření připravuje o kyslík i živiny potřebné k fungování. Také se kvůli němu nemohou pořádně prokrvovat, což jejich nezáviděníhodnou situaci ještě zhoršuje.

Velká zátěž bez pauzy

Znáte to, od rána stojíte na nohou, večer si ještě skočíte zacvičit do fitka, a po cestě domů „táhnete“ těžký nákup z obchodu. Jste v takovém zápřahu den co den? Nechceme vám do toho mluvit, ale měli byste zvolnit. Pokud se vytíženým svalům nedostává regenerace, opuchlé či namožené šlachy mohou slábnout, nebo se v krajním případě dokonce potrhat. A to je něco, co se jen tak nespraví. Tedy jde to, ale bez dlouhodobější lékařské péče se to vážně neobejde!

Sedavý životní styl

Naprostý opak výše zmíněného bodu, ovšem se stejně drtivými následky, je nadmíra sezení a tendence k lenivosti. Ani za tohle vás šlachy nikterak nepochválí, protože absence jakéhokoli pohybu podle odborníků nebezpečně zvyšuje riziko zánětu – tendinitidy. Být fyzicky aktivní je nejen prospěšné pro klouby a šlachy, ale také pro celkové zdraví.

Špatné stravovací návyky

Příjmu vitaminů moc nedáte, a místo zeleniny si častěji pochutnáte na bůčku? To se vám časem může nehezky vymstít. Jelikož jsou šlachy tvořeny z kolagenu, který k provozu přímo vyžaduje vyváženou stravu bohatou na vitaminy i minerály, i nevhodná skladba jídelníčku se na jejich stavu podepíše. Neochuzujte se tedy o živiny, které vaše tělo potřebuje! Bez nich to s pohybem jako takovým nebude žádná hitparáda!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9354648/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat