Prostreno.cz

Pohybové aktivity, které snižují pravděpodobnost osteoporózy

Osteoporóza je dnes hodně časté onemocnění, v jehož důsledku dochází k ubývání kostní hmoty, což může mít drtivé následky. Chcete se proti tomu bránit? Tančete, choďte na procházky a věnujte se józe!

Slíbili jste si, že místo obvyklého lenošení na gauči začnete pravidelně cvičit? No výborně, takový „závazek“ vám může přinést pozitiva, které nekončí jen u štíhlých křivek. Je prokázáno, že fyzická aktivita zlepšuje náladu a předchází depresím. Jenže pozor, ona také značně snižuje riziko osteoporózy! Které konkrétní činnosti platí za nejlepší prevenci?

Tanec? Ten vás bude bavit

Trdlování do rytmu možná vypadá nenáročně, nicméně patří k hodně efektivnímu cvičení. Za 60 minut akčního „křepčení“ totiž můžete spálit až 500 kilokalorií, což je srovnatelné s lekcí aerobiku. To ovšem není jediná výhoda téhle disciplíny, kterou můžete provozovat v pohodlí domova, a to kdykoli budete mít náladu. Tanec podporuje svalovou sílu, přičemž zatěžuje kosti ve vzpřímené poloze proti gravitaci. Pomáhá tak bojovat proti vzniku osteoporózy.

Chůze, tu nepodceňujte

Chůze je naprosto přirozený pohyb, nad kterým člověk vlastně vůbec nepřemýšlí. Málokdo si je proto ochotný připustit, že kroky mají přímo zázračné schopnosti. Ani vy tomu moc nevěříte? Odborníci na základě několika nezávislých studií téměř přísahají, že půlhodinový „špacír“ reguluje hladinu škodlivého cholesterolu i krevní tlak, tudíž příznivě ovlivňuje kondici srdce. Procházka zároveň působí proti diabetu, zatímco zabraňuje vzniku zánětů a hlavně posiluje kosti.

Jóga jako harmonizátor. Všeho

I jógu lze směle považovat za druh alternativní medicíny, když dojde řeč na ochranu před osteoporózou. Lékaři se domnívají, že k té jsou zejména ženy po menopauze náchylné, neboť v tomto životním období dochází k poklesu hormonu estrogenu a zhoršenému vstřebávání vápníku do kostí. Nechcete být další na řadě? Zkuste jógu, která zlepšuje flexibilitu i držení těla. Blahodárně ovlivňuje i duševní rozpoložení, přičemž pomáhá zabraňovat ubývání kostní hmoty.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat