Prostreno.cz

Instantní nudlové polévky ohrožují zdraví, varují odborníci

Opravdu žijeme ve světě, kde nás běžně prodávané nudle z pytlíku mohou i zabít? Už to tak vypadá. Ti, kteří je s vidinou levného jídla vesele konzumují, prý nahrávají mrtvici a srdečním chorobám. Nejste v nebezpečí i vy?

Instantní nudlová, nebo chcete-li „čínská polévka“ patří mezi největší gastronomické omyly dnešní doby. Na světě se denně sní miliony kusů tohoto rychlého, levného a nenáročného pokrmu, z čehož odborníkům vstávají vlasy hrůzou na hlavě. I vy občas zaženete hlad nudlemi zalitými horkou vodou, s přídavkem pytlíčku koření obsaženého uvnitř balení? Tak teď vás asi přejde veškerá chuť tuhle akci někdy opakovat. Víte vy vlastně, co jíte?

Tuky a sacharidy na lžíci

Na problematické složení zmíněných polévek se zaměřilo hned několik nezávislých studií – ve svých závěrech se však překvapivě shodují. Předvařené sušené nudle nemají žádné živiny, které podporují dobré zdraví – konkrétně vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerály. Naopak překypují nasycenými tuky, sodíkem a sacharidy, což nejsou zrovna přísady, které by se daly považovat za prospěšné.

Ke všemu se ukázalo, že častá konzumace těchto polévek může způsobit vážné zdravotní komplikace – a co hůř, ohroženy jsou hlavně ženy! Co všechno plave na dně hlubokého talíře?

Mrtvice i vysoký krevní tlak

Závěry průzkumu publikovaného v časopise Journal of Nutrition spojují instantní nudle se zvýšenou pravděpodobností mrtvice a kardiovaskulárních chorob. Ne, bohužel se vůbec nejedná o vtip, ani o hodně černý humor. Výzkumníci tento šokující postoj zaujali na základě dlouhodobého sledování téměř 11 tisíc jedinců ve věkovém rozmezí 19 a 64 let, kteří nudlové polévky jedli pravidelně a několikrát týdně. Lékařské testy respondentů odhalily takové hodnoty, které vykolejily i samotné vědce.

Výzkum rovněž naznačuje, že ženy, které tyto produkty konzumují, jsou vystaveny riziku vzniku metabolického syndromu. To je hlavní viník a strůjce vysokého krevního tlaku i krevního cukru. Metabolismus mužů je prý mimo nebezpečí, což si odborníci vysvětlují biologickými rozdíly mezi pohlavími.

Ještě nášup? Ne, díky

Jste v šoku? Ani se nedivíme. Lékaři ale poukazují na to, že když si instantní „čínskou specialitu“ dáte jednou za čas, nemáte se čeho obávat. V případě nadměrné spotřeby to ale rozhodně neplatí, takže buďte obezřetní. Zdraví máte jenom jedno!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat