Prostreno.cz

Nedejte virům šanci. Jak připravit imunitu na zimu?

S chladnými dny přichází také období nejrůznějších viróz, chřipek a nachlazení. Jak se jim bránit? Především bychom měli posílit svůj imunitní systém, aby mohl se všemi viry účinně bojovat. Jenže jak na to? Máme pro vás 15 tipů, které fungují!

Používejte mýdlo

Mytí rukou patří k základním hygienickým návykům. A tak ho nepodceňujte – v dobách nejrůznějších viróz patří k nejúčinnějším způsobům prevence nákazy. Myjte si ruce mýdlem a teplou vodou po dobu nejméně 20 vteřin.

Dopřávejte si vitaminy z přírody

Ani na podzim a v zimě bychom neměli zapomínat na dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny. Vitaminy a antioxidanty, které obsahuje, totiž posilují imunitu a snižují pravděpodobnost, že na nás „sedne“ nějaký ten virus.

Zvažte užívání doplňků stravy

Pokud si nejste jistí, že svému tělu dodáváte dostatek důležitých látek ze stravy, není od věci zajít si pro pomoc do lékárny. Multivitaminy nebo multiminerály vám se silnou imunitou pomohou, i když jsou v tabletkách (ale nesmíte jimi nahradit pestrou stravu).

Obraťte se na přírodu

Příroda nás vybavila velmi silnými pomocníky v boji proti virózám – zkuste proto zařadit na svůj jídelníček či do pitného režimu některé druhy bylinek či koření. Například česnek, zázvor, kurkumu, echinaceu…

Dávejte pozor na to, co jíte

Na imunitní systém má významný vliv i to, co jíme. Zapomeňte na polotovary a jídla z fast foodů, obsahují řadu látek, které imunitu přímo oslabují.

Vyrazte si s kamarády

Podle vědců jsou přátelé důležití nejen pro naše psychické zdraví, ale také pro to fyzické. Je dokázáno, že lidé s velkým okruhem kamarádů žijí déle než ti osamělejší. Tak se ozvěte přátelům a vyrazte na kávu či pivo.

Co nejvíc se usmívejte

Ne nadarmo se říká, že nejlepším lékem je smích. Pozitivní myšlení a dobrá nálada posilují imunitní systém, a tak se nezapomeňte usmívat, kdykoli k tomu budete mít příležitost!

Začněte se hýbat

Pohyb je pro silnou imunitu velmi důležitý. A tak přestaňte podléhat mýtům, že na podzim a v zimě se cvičit nedá, a vyberte si sport, který vám bude vyhovovat. Mimochodem, pomoci mohou i obyčejné procházky!

Pořádně venčete

Pokud máte doma štěkajícího mazlíčka, máte snahu o silnější imunitní systém o něco ulehčenou. Pes totiž znamená pravidelné venčení – a tedy vycházky pro vás. Pohyb na čerstvém vzduchu posílí vaši obranyschopnost. Tak dopřejte sobě i svému miláčkovi opravdu dlouhé podzimní venčení!

Otužujte se

Taková studen sprcha sice není to, čím by většina z nás chtěla začínat den, ale otužování má opravdu pozitivní vliv na náš imunitní systém. Zkuste proto postupně ubírat horké vody a přidávat studené – za chvíli vám ani nepřijde, že končíte sprchu studenými kapkami.

Omezte počet skleniček

Tedy skleniček s alkoholickými nápoji. Bylo prokázáno, že nadměrná konzumace alkoholu oslabuje imunitní systém.

Típněte cigaretu

Vzhledem k tomu, že kouření negativně ovlivňuje řadu procesů v našem těle, není překvapením, že významně oslabuje i imunitu. A tak s cigaretami skoncujte!

Naučte se bojovat se stresem

Stres je přirozenou součástí života každého z nás. Jenže pokud mu podléháme dlouhodobě a jestliže čelíme opravdu velké stresové zátěži, oslabujeme tím imunitní systém. Což je dobrá zpráva pro viry a spol., ale ne pro naše zdraví. Naučte se pořádně odpočívat a relaxovat!

Užívejte si víc sexu

Milování je skvělým (a hlavně příjemným) způsobem, jak nastartovat imunitu. Dokonce i řada vědeckých studií prokázala, že nám sex opravdu prosívá. Navíc se při něm odbourává stres, takže si můžete „odškrtnout“ hned dvě položky z tohoto seznamu…

Hodně spěte

Spánek bychom neměli podceňovat. Organismus při něm nabírá síly, a tak bude v boji proti virům mnohem efektivnější, pokud mu dopřejeme každý den oněch doporučovaných 7 až 9 hodin spánku.

 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat