Prostreno.cz

10 tipů pro příjemnější start do nového dne

Ráno je jakousi předehrou celého našeho dne, a tak pokud svůj den zahájíte v dobré náladě a plní energie, budete se cítit pohodově až do večera.

I když se zejména v pracovních dnech přizpůsobujete pracovnímu programu a z postele musíte vyskočit, ať chcete nebo ne, určitě stojí za to si první ranní minuty dokonale užít. To se však lehko řekne, ale mnohdy těžko plní. S námi to však zvládnete!

1. Dobře se vyspěte

Pro dobrou náladu je nezbytný kvalitní spánek, a tak si v ložnici vytvořte příjemné prostředí, dobře vyvětrejte a před spaním si dopřejte malý večerní rituál – přečtěte si několik stránek oblíbené knížky, vypijte sklenici teplého mléka, na polštář naneste uvolňující levandulový sprej, nebo si udělejte několik relaxačních cviků. A ještě než usnete, naprogramujte svoji mysl na příjemný začátek dne – představte si vše, co vás další den čeká, jak vaše zítřejší ráno začne a na co se hned po ránu můžete těšit (např. čerstvé křupavé pečivo nebo lahodné latte macchiato).

2. Nepodceňujte přípravu

Určete si doma „zónu“ – jedno místo, kam budete odkládat všechny tašky a věci, které si musíte vzít s sebou, když ráno odcházíte z domova. Krátkou večerní přípravou předejdete zmatkům, nebudete ztrácet čas ranním hledáním různých věcí a budete usínat s pocitem, že vše na následující den je na svém místě a připraveno.

3. Vstávejte včas

Dopřejte si po ránu dostatek času, neboť spěch je váš největší nepřítel. Vstávejte proto o 20 či 30 minut dříve, než je nezbytné. Brzy si na to zvyknete a hlavně budete mít po ránu více času věnovat se jen sama sobě. Začátek dne bude klidný a pohodový.

4. Dopřejte si co nejpříjemnější probuzení

Rozlučte se se svým klasickým budíkem a vyzkoušejte jiné tóny. Probuzení za zvuků vaší oblíbené písničky je báječný trik, jak se dobře naladit. Po zazvonění budíku raději hned vstaňte. Předejdete vnitřnímu konfliktu – mozek ví, že je nutné vstát, tělo by ale nejraději zůstalo pod peřinou. Výsledkem je pak zmatek mezi tím, co musíte a co byste chtěly, a pohodový začátek dne je ten tam.

5. Usmívejte se

Úsměv spouští v těle stejné fyzické procesy, jako když se cítíte šťastné. Uvolňují se hormony, snižuje se úroveň stresu, svaly povolí napětí a naše dýchání a srdeční tep se zpomalují. Musíte se však smát ústy i očima! Náladu vám po ránu zvednou i grimasy, které na sebe uděláte do zrcadla – zatínejte jeden po druhém svaly od brady po ústa, chvíli je držte zatnuté a povolte. Ty vám navíc po ránu skvěle prospějí – jednoduše protáhnete ztuhlé obličejové svaly.

6. Protahujte se

Chcete-li rychle a účinně nastartovat svůj metabolismus, hned po probuzení se protáhněte, a to nejlépe ještě vleže pod peřinou. Otevřete okno, dopřejte si co nejvíce čerstvého vzduchu a zacvičte si. Začněte pažemi, napínejte a uvolňujte postupně jednotlivé skupiny svalů. Po takovém protažení se vám bude mnohem lépe vstávat. Protahování můžete spojit s dechovým cvičením – osm až deset hlubokých nádechů a výdechů vás nabije dostatečnou energií. Dýchejte zhluboka a při výdechu se snažte z plic vydechnout všechen vzduch. Tělo nechte uvolněné a klidné, ramena svěšená. Pokud ležíte na zádech, ucítíte, jak nádechy prostupují celým tělem.

7. Držte se ranních rituálů

Rituály jsou velmi účinné. Měly by být i součástí vašeho ranního režimu, ušetří vám čas a zpříjemní začátek dne. Občas ale zkuste přidat něco nového, kromě dechových a protahovacích cvičení si můžete pustit svou oblíbenou hudbu a mezi sprchou a ranní kávou si zatancovat. Tanec je naprosto nenáročný ranní trik, který vám určitě zvedne náladu a co víc, dá se absolvovat i během čištění zubů.

8. Nebojte se barev

Některé barvy mohou po ránu účinkovat jako spouštěče dobré nálady. Jasné barvy, např. červená nebo oranžová, dodávají energii, růžová může mít naopak zklidňující efekt, který vám pomůže snáze překonat den plný stresu. Až si budete chystat oblečení na následující den, zeptejte se sama sebe, v jakých barvách se budete cítit nejlépe. Ráno to samozřejmě můžete změnit, ale příprava vám ušetří čas.

9. Nezanedbávejte péči o pokožku

Ke své pokožce buďte laskavá a trpělivá. Způsob, jakým se jí dotýkáte při nanášení pečujících přípravků, je skvělou možností jak přímo komunikovat se svými vnitřními pocity a náladami. Tělo přijímá tělesné podněty a uvolňuje hormony nejen, když se vás dotýkají druzí lidé, ale také když svou pokožku hladíte vy sami. Každý dotek se umí proměnit v příjemný pocit a je to dokonalý způsob, jak se po ránu uvolnit.

10. Snídejte!

Snídaně je tou nejlepší příležitostí, jak si dopřát pořádnou dávku energie. Metabolismus pracuje po ránu na nejvyšší obrátky a spaluje kalorie. Sladká jídla po ránu pomáhají předcházet náhlým záchvatům hladu a odpoledním čokoládovým orgiím. Takže si klidně dopřejte koblihu, chleba s marmeládou či croissant. Nezapomeňte přidat dávku vitaminů v podobě 100% ovocné šťávy a ještě před snídaní, jakmile vstanete, si dejte velkou sklenici vody. Funguje jako jakási emocionální sprcha, vodopád uvnitř vašeho těla, který odplaví všechny vaše starosti a negativní pocity a vaše mysl zůstane průzračně čistá a svěží. Až budete pít, představujte si, jak voda protéká celým vaším tělem a důkladně všechny jeho vnitřní orgány čistí. Všechno špatné je pryč!

 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat