Prostreno.cz

Signály těla v případě nedostatku vitaminu C

Možná si říkáte, že vitamin C vám prostě chybět nemůže. Vždyť si nějaký ten kousek ovoce dopřáváte skoro každý den! Ale stačí to? Všímejte si signálů svého těla! Jak a čím vám napovídá, že byste dávky céčka měli zvýšit?

Kyselina askorbová, označovaná také jako vitamin C, je ve vodě rozpustná organická sloučenina, kterou lze nalézt v mnoha zdrojích potravin. Odborníci tvrdí, že se prakticky nachází ve všech druzích ovoce a zeleniny, přičemž mezi nejlepší zdroje patří citrusové plody, ananas, kiwi, papája, mango, karfiol, brokolice, papriky, brambory, špenát, zelí a zelené okurky.

Důležitost získání dostatečného množství vitaminu C nemůže být dostatečně zdůrazněno. Je nutný pro udržení silného imunitního systému a ani zdravá pokožka se bez něj neobejde – stejně jako řádné hojení ran. Vitamin C je také nutný pro opravu a údržbu kostí, podporuje správné vstřebávání železa a syntézu proteinu, která je důležitá pro tvorbu cév, šlach a vazů.

Stručně řečeno, vitamin C je živina, která pomáhá podporovat správné fungování těla a optimální zdraví. Pokud se vám céčka nedostává dost, můžete skončit s určitými problémy. A sak se vůbec pozná, že vám chybí?

Neustálé pocity vyčerpání

Únava může být přičítána mnoha zdravotním potížím, nicméně jednou z nich je právě nedostatek vitaminu C. Pokud již nemůžete provádět celou řadu duševních a fyzických úkonů, a to bez námahy stejně jako kdysi, začněte se soustředit na svoji každodenní stravu. Zřejmě neobsahuje dostatek tohoto důležitého prvku. A s tím souvisí i náhlý a příliš rychlý úbytek váhy.

Změny nálady

Jedním z příznaků nedostatku vitaminu C jsou změny nálady. V jednu chvíli pociťujete štěstí, v tu druhou nával negativních emocí a smutek. Dieta, která postrádá vitamin C, zkrátka a dobře může způsobit zneklidnění a podráždění. A to není příliš dobré s ohledem na pošramocené vztahy v práci či soukromí. Kam se poděla vaše bezstarostnost a lehkost bytí? Zmizela někdy v té době, co jste přestali jíst tolik ovoce…

Oslabený imunitní systém

Netřeba opakovat, že vitamin C je důležitý pro udržení silného imunitního systému, který je schopen plně obhájit vaše tělo proti napadení mikroby. Pokud trpíte alergiemi a infekcemi, jste-li více než často nemocní, budete muset zvýšit příjem potravin bohatých na céčko. Ne, nachlazení a chřipka každý měsíc doopravdy není standardní stav.

Méně než dokonalý úsměv

Vitamin C je také nezbytný pro zdraví zubů. Mezi signály, které prozrazují, že ho máte málo, patří zanícené a krvácející dásně. A také matné zuby bez lesku. Doopravdy chcete přijít o svůj zářivý a doslova „vydřený“ úsměv?

Náchylnost k modřinám

Máte pocit, že se vám snadno dělají modřiny? Náchylnost k podlitinám je také jedním z příznaků nedostatku vitaminu C. Tato živina je totiž důležitá pro absorpci železa a prevenci anémie. Tento proces je narušen, když se vám céčka nedostává. Proto teď v poslední době vypadáte jako barevné modro-fialové „omalovánky“.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat