Prostreno.cz

Elektrolytová nerovnováha. Netýká se náhodou i vás

Máte svalové křeče, podezřele pomalý srdeční rytmus, zažívací potíže a navíc vás trápí únava? Nepodceňujte to. Tyto jevy totiž naznačují, že hladiny minerálů ve vašem těle jsou přinejmenším „rozhašené“.

Elektrolytová nerovnováha. Nevíte, co si pod tímto záhadným pojmem představit? Elektrolyty jsou vlastně minerály – sodík, draslík, hořčík, vápník a tak dále. Tyto látky se rozpouštějí v tělních tekutinách a vytvářejí ionty.

„Některé jsou pozitivní, jiné zase negativní. Všechny jsou ale důležité, protože pomáhají tělu působit na nervy a svaly, rovnováhu tekutin, krevní tlak i pH v krvi. Pokud jsou vaše elektrolyty nevyvážené, můžete trpět celou řadu nepříjemných příznaků,“ uvádí newyorská registrovaná odbornice přes výživu se specializací na integrativní medicínu Robin Foroutan. Podle čeho poznáte, že je to přesně váš případ?

Máte žízeň? Tak to je špatně

Jeden z nejhojnějších elektrolytů v našem těle je sodík - a jeho role je zásadní. Nejčastější příčinou jeho nerovnováhy je dehydratace, třeba v důsledku neplnění pitného režimu, nadměrného cvičení, horečky nebo průjmu.

„Když vaše tělo ztrácí hodně vody, dochází ke zvyšování hladin sodíku. Tento stav se odborně nazývá hypernatremie, přičemž mezi jeho symptomy patří žízeň, agitovanost, změněný stav mysli či zmatenost. V závažnějších případech se mohou objevit i záchvaty nebo dokonce kóma. Kdykoliv jste silně dehydrovaní, máte elektrolytovou nerovnováhu,“ varuje Naveet Bal, lékař z amerického Wisconsinu.

Únava jako varovný signál

Hodně častým ukazatelem toho, že hladina minerálů v těle není taková, jaká by měla být, je únava a pocit vyčerpanosti. Pokud se s něčím takovým potýkáte, neberte to na lehkou váhu s tím, že to zase brzy přejde. Raději se zaměřte na zdroje hořčíku!

„Hořčík se podílí na více než 300 procesech v organismu. Udržuje zdravé kosti, uvolňuje svaly, pomáhá vám dýchat, důležitý je i pro metabolismus. Jeho nedostatek se může projevovat únavou, ale i průjmem a zažívacími obtížemi,“ vysvětluje výše zmíněný odborník.

Svalové křeče a neobvyklá srdeční frekvence

Draslík usnadňuje elektrické impulzy, které naše tělo potřebuje pro svalové kontrakce a pro normální fungování mozku a nervů. Minerál, který je často spojován s banány, se však nachází i v rajčatech, citrusových plodech a sladkých bramborách. Nepotřebuje náhodou doplnit jeho hladinku?

„Pokud vám draslík v těle chybí, můžete mít svalovou slabost nebo křeče. Výjimkou není ani necitlivost svalů či pomalý srdeční rytmus,“ upozorňuje Naveet Bal. Pokud vám to zní povědomě, víte, jaké potravinové zdroje v obchodě vyhledat…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat