Prostreno.cz

Proč jsou sny tak důležité pro vaše zdraví

Zdá se vám něco noc co noc? Nemáte ani tušení, jak moc je to dobře. Sny, ať jsou jakékoli, vám prý pomáhají zvládat stres, přinášejí dobrý pocit, a dokonce přispívají k prevenci Alzheimerovy choroby!

Přikládáte snům, které jsou někdy hezké, jindy zase strašidelné, nějaký zvláštní důraz? Pokud ne vy, tak odborníci rozhodně ano. Podle nich je totiž nedostatek snění příčinou mnoha zdravotních problémů. Váš psychický a fyzický stav jde s nočními iluzemi ruku v ruce!

Spánek jako nejlepší přítel

Tak samozřejmě, lékaři celá léta upozorňují na to, že dostatečný kvalitní odpočinek předchází únavě, podrážděnosti, depresi, demenci a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Jenže nejnovější výzkum naznačuje, že jeden konkrétní druh spánku je obzvláště důležitý pro reakce mozku na stresové situace.

Závěry výzkumu publikovaného v časopise Journal of Neuroscience uvádějí, že lidé, kteří tráví více času ve spánkové fázi REM (to je fáze, ve které dochází ke snění), mají nižší mozkovou aktivitu související se strachem, proto jsou méně náchylní k rozvoji posttraumatické stresové poruchy. Kdy tento antistresový úsek nastává?

Ráno? To se vážně dějí věci!

Spánek obecně zahrnuje pět odlišných a střídajících se fází, přičemž první čtyři jsou ve znamení přechodu od plynulého k hlubokému spánku, v páté fázi REM, která ve svém nejdelším stavu přichází nejčastěji v ranních hodinách, dochází k živým snům. „Nakopne“ se totiž činnost ve vizuálních, motorických, emočních a autobiografických paměťových oblastech mozku. A to je pro vás jen a jen dobře…

„Již několik studií v minulosti prokázalo, že spánek REM ovlivňuje to, jak lidé zpracovávají emoce. Myslíme si, že snění je účinná noční terapie, která poskytuje uklidnění a přináší lepší pocit následující den. Má také velký přínos pro lidské zdraví, protože reguluje průtok krve i hladinu glukózy, čím přispívá k vymývání plaku spojovaného s Alzheimerovou chorobou,“ vysvětluje spoluautor výzkumu a zároveň profesor psychologie působící na americké Kalifornské univerzitě Matthew Walker. No vida, i za noční můry tedy můžete být vlastně vděční…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat