Prostreno.cz

Rány, které se nechtějí zahojit. Použijte na ně aloe vera nebo med

Bez ohledu na to, zda trávíte čas v kanceláři, v kuchyni nebo třeba v dílně, je zcela normální, že se občas zraníte. Bohužel, některým bolístkám chvíli trvá, než zmizí. Záleží na jejich závažnosti a poloze. Pokud patříte k těm, kdo se nějaké té rány nemohou zbavit, dodržujte jistá pravidla!

Nehojí se vaše rána tak, jak očekáváte? Třeba se vám některá účinná doporučení budou hodit! Dáte přednost heřmánku, nebo méně známému druhu medu?

Použijte manukový med

Že jste nikdy neslyšeli o manukovém medu? Manukové květy kvetou na dřevině nazývané manuka neboli balmín metlatý (Leptospermum scoparium). Manuka je keř nebo malý strom, který pochází z Nového Zélandu a jihovýchodní Austrálie. Jeho květy mohou mít bílou až růžovou barvu, přičemž manukový med pochází od včel, jež sbírají nektar právě z těchto květů.

Ve srovnání s medem, který používáte k oslazení potravin a nápojů, má manukový med více antimikrobiálních a protizánětlivých vlastností. Právě z tohoto důvodu je běžně používán v nemocnicích pro dezinfekci ran a sterilizačních zdravotnických prostředků. Přestože je manukový med mnohem dražší než med obyčejný, mít jednu láhev doma se prostě vyplatí. Rány hojí jedna báseň! A jaká je jeho cena? Manukový med je běžně k dostání i v Česku, přičemž 250 gramů přijde zhruba na 800 korun.

Spolehněte se na gel aloe vera

Pokud se nemůžete svého zranění zbavit, nařízněte list aloe vera. Gel je schopen zabíjet bakterie a kontrolovat záněty. Navíc podporuje růst nových kožních buněk. Proto aloe vera aplikujte co nejčastěji. Rána se brzy zahojí a co víc, minimalizuje se jizva.

Použijte heřmánek

Heřmánek se dá považovat za bylinu s všestranným využitím. Své místo tedy má i při hojení ran. Pomáhá při různých kožních vyrážkách, na zanícené rány a při spáleninách. A ve formě obkladu nebo koupele zabraňuje tvoření jizev. Máte-li ho po ruce, vaše rána nemá šanci!

Vyvarujte se alkoholu

Při nehojící se ráně mnozí sahají po alkoholu. Svým způsobem to není špatný nápad. Alkohol urychluje hojení a likviduje bakterie a infekce, nicméně v tomto případě nic není tak růžové, jak se zdá. Alkohol podle lékařů poškozuje kožní tkán, takže od aplikace peroxidu vodíku spíš odrazují.

Udržujte obvaz čistý

Četné studie prokázaly, že ochrana postižené oblasti může urychlit proces hojení. To je důvod, proč by se po použití dezinfekce pokožky rána měla zakrýt gázou s lepivým obvazem. A v případě ušpinění převazovat!

Zdravě jezte

Nakonec se ujistěte, že vaše každodenní strava obsahuje mnoho zdravých potravin, jako je čerstvé ovoce a zelenina, které mohou pomoci posílit váš imunitní systém a dodat tělu vitaminy a minerály potřebné k uzdravení. Také byste měli konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny, protože protein je nutný k hojení kůže.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat