Prostreno.cz

Časté močení vyžaduje zvýšenou pozornost

Už pár nocí jste se nevyspali, protože jste byli nuceni několikrát vstávat „na malou“? Váš hyperaktivní močový měchýř potřebuje trochu srovnat! A vynecháním citrusových plodů to pouze začíná!

Polyurie je termín používaný lékaři, který odkazuje na časté močení. Odborníci říkají, že když jdete „na malou“ šestkrát až osmkrát denně, je to v normě – dokonce i deset návštěv toalety je prý běžné, pokud zrovna pijete hodně tekutin. Když už však chodíte víc než často, a to tak, že vás to ruší v práci nebo při spánku, bliká červená.

Hyperaktivní močový měchýř může být způsoben řadou důvodů. Lékaři říkají, že k některým z nejzávažnějších patří cukrovka, nefritida neboli zánět ledvin, poškození nervů a problémy, které mají něco společného s prostatou. Nicméně je také možné, že polyurii způsobuje stres a špatné stravovacími návyky.

Dalším velmi častým důvodem je infekce močových cest. Za předpokladu, že tento problém není doprovázen nevolností, zvracením, horečkou a krví ve vaší stolici, můžete si pomoci i doma. Jak?

Vyvarujte se dráždivých potravin

Čokolády, rajčata a omáčky na bázi rajčat, citrusové plody, horké a kořeněné potraviny – to vše může způsobit podrážděnost močového měchýře, čímž se zvyšuje počet návštěv toalety.

Omezte kávu a alkohol

Měli byste také omezit příjem (nebo se úplně vyhnout) kávě a čemukoli, co obsahuje kofein. Je známo, že třeba takový zelený čaj a soda mají diuretické vlastnosti, což znamená, že ledviny kvůli nim produkují více moči. Podobně působí i alkoholické nápoje.

Pijte brusinkovou šťávu

Pokud je důvodem častých návštěv toalety zánět močového měchýře, zvažte konzumaci dvou až čtyř sklenic brusinkového džusu denně. Ten zabraňuje bakteriím v tom, aby se uchýlily k vnitřním stěnám močového měchýře a močové trubice. Každopádně se ujistěte, že máte 100% čistou a neslazenou brusinkovou šťávu.

Konzumujte vařený špenát

Nemůžete spát, protože několikrát za noc vstáváte kvůli „malé“ potřebě? Dávejte si k večeři vařený špenát, který je považován za starý lék tohoto problému. Pokud nejste jeho fanouškem, zkuste si aspoň trochu přimíchat do smoothie. V kombinaci s ovocem je jeho typická chuť ztratí.

Obraťte pozornost směrem k angreštu

Jedním z velmi populárních ájurvédských léků pro všechny druhy problémů souvisejících s vylučujícím systémem je indický angrešt neboli amla. Mimochodem, můžete si ho zakoupit i v práškové formě, která se dá konzumovat společně s vodou.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/symptoms/frequent-urination/basics/causes/sym-20050712, https://www.everydayhealth.com/urine/frequent-urination-symptoms-causes-treatment/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat