Prostreno.cz

Čokoláda nebo levandule. Zvyšte si hladinu šťastných hormonů přirozeným způsobem

Chcete znát kouzlo na navození dobré nálady? My vám ho prozradíme. Produkci hormonů nabitých optimismem nakopnete smíchem, kouskem hořké čokolády nebo chilli papričkou. Ale i vdechování levandulové vůně svede divy!

Endorfinů neboli hormonů štěstí není nikdy dost. Přinášejí radostné pocity euforie, spolehlivě odhánějí splíny a tlumí bolesti – ale o tom jste za svůj život určitě slyšeli nejméně stokrát. Jedním ze způsobů, jak jimi mozek doslova zaplavit, je fyzická aktivita. Jenže co když zrovna nejste na běhání venku a do posilovny by vás nikdo nedostal? Ani tak nemusíte být o strůjce pozitivních emocí ochuzeni! No vážně, jejich produkce totiž nezávisí jen dřině, potu a odříkání. Jsou i jiné a poněkud „klidnější“ způsoby. Který je vám nejsympatičtější?

Hořká čokoláda. Jo, tak tu si klidně dejte

Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa jde s optimismem ruku v ruce. Obsahuje jisté sloučeniny, jež pomáhají přirozeně navýšit produkci endorfinů, takže do vaší hlavy „nasadí“ spokojené pocity. A to ještě není všechno! Přítomný alkaloid theobromin má stimulující účinky podobné kofeinu, tudíž vás při únavě i lehce nakopne.

Okořeňte si život. S chutí!

Kapsaicin. Už jste o něm někdy slyšeli? Je to látka, která je zodpovědná za to, že máte po konzumaci chilli papriček ústa v jednom ohni. Ovšem je také vědecky prokázaným zprostředkovatelem hormonů štěstí. Ano, přesně tak. Kapsaicin, který mimo jiné posiluje také imunitní systém, totiž značně přispívá k „výrobě“ endorfinů.

Smějte se. Od ucha k uchu

Co může být přirozenějšího než úsměv? Odborníci na základě mnoha studií přísahají, že při tomto hlasitém projevu veselí se mozek téměř koupe v lázni „šťastných hormonů“. Zajímavé je, že stejné účinky má prý i smích předstíraný, takže pokud to nejde samo do sebe, dobrý pocit vám přinese i „vynucený rohlík“!

Přičichněte si k levanduli

Levandule je osvědčeným lékem na nespavost, o tom se všeobecně ví. Ale uplatnit se dá i jinde. Při vdechování její vůně se do organismu uvolňuje celá řada chemikálií, včetně endorfinů. Ať už zvolíte levandulový esenciální olej či vonné svíčky, už za několik minut zaregistrujete lepší náladu i duševní pohodu, kterou vám ostatní budou závidět. Tak vidíte, nejen přes sport vede cesta k úsměvu…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat