Prostreno.cz

Nastartujte metabolismus s čajem z chia semínek

Chia semínka jsou v poslední době velmi populární a ačkoli pocházejí z Mexika a Guatemaly, tak se v českých domácnostech usadila poměrně rychle. A je to jedině dobře, jejich konzumace má blahodárný vliv na celý organismus. Je na čase to vyzkoušet.

Chia semínka nastartují váš metabolismus, přispívají k redukci hmotnosti, posílí imunitu, snižují cholesterol. Navíc jsou vhodné i pro diabetiky a neobsahují lepek, proto jsou i vhodnou součástí bezlepkové stravy.

Co obsahují

Ve 100 g chia semínek se skrývá přibližně 21 g bílkovin, 37 g sacharidů, 33 g vlákniny a 31 g tuků z toho je přibližně 20 g omega 3-mastných kyselin. Dále obsahují z minerálů vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Z vitaminů zde najdete vitamin C, E a vitaminy skupiny B. Velkou výhodou chia semínek je nulová hodnota cholesterolu

Cha semena jsou dobrým zdrojem antioxidantů, jako jsou například flavonoidové glykosidy, chlorogenní kyselina, kyselina kávová, kaempferol, quercetin, myricetin a kyselinu linolovou. Tyto antioxidanty pomáhají snižovat hladiny volných radikálů v těle.

Výhody chia čaje

Díky přítomnosti silných antioxidantů a bohatého minerálního obsahu má chia čaj velký význam pro lidský organismus. Je také bohatý na bílkoviny, vlákninu a esenciální mastné kyseliny, které zlepšují trávení, snižují záněty a bojují proti volným radikálům.

Chia a hubnutí

Chia čaj také přispívá ke snížení hmotnosti tím, že máte delší pocit sytosti. Gel z chia semínek zpomaluje proces trávicích enzymů, takže nastává delší proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Tím pádem nehrozí výkyvy cukrů ani nezvladatelné chutě na sladké.

Jak si připravit čaj z chia semínek

Takzvaný chia čaj je čaj připravený přidáním čajových semen do zeleného nebo černého čaje.

Nejprve si běžným způsobem připravte svůj oblíbený čaj (zelený nebo černý), louhujte podle uvedeného času na konkrétním čaji. Do šálku vylouhovaného čaje přidejte 1 polévkovou lžíci chia semínek a promíchejte. Počkejte 2–3 minuty před konzumací tohoto čaje, protože jakmile se tyto semena dostanou do vody začnou se „otevírat“, čímž váš čaj získá hustou konzistenci připomínající želatinu.

Takto připravený čaj můžete konzumovat jak vlažný, tak i jako studený nápoj. Do čaje můžete přidat i další přísady, jako je med, skořice, zázvor, vanilková esence nebo kokosové mléko.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat