Prostreno.cz

Jaký je rozdíl mezi denním a nočním spánkem

Spát jenom v noci? Tak tuhle „výsadu“ dnes rozhodně nemá každý. Zvlášť ten, který pracuje na noční směny. Bohužel! Odpočinek po setmění má totiž jednu velkou zdravotní výhodu – posiluje prevenci před rakovinou. A může za to hormon, který se „tvoří“ jenom ve tmě!

Že nedostatek spánku má na lidský organismus téměř zhoubný účinek, o tom jste jistě slyšeli, pravděpodobně již několikrát. Zdá se, že každá buňka těla je ovlivněna tím, jak kvalitně odpočíváte – od vašeho mozku, srdce až po imunitní systém. Není tedy pochyb o tom, že strávit denně sedm až devět hodin v peřinách, je zkrátka žádoucí. A teď se nabízí otázka – je denní spánek stejně tak dobrý jako ten noční?

Světlo versus tma

Tak pochopitelně, je třeba vzít v úvahu spoustu věcí. Možná už jste zjistili na vlastní kůži, že „zalomit“ to v průběhu odpoledne, když registrujete hluk z ulice, sousedka odvedle klepe řízky a v domácnosti panuje čilý ruch, není úplně jednoduché. Ano, mohou to vyřešit špunty do uší, čímž se vyhnete okolnímu „kraválu“, jenže proti vašemu spánku stojí i denní světlo bránící produkci hormonu melatoninu, jež navozuje ospalost. Svou roli zde hrají i vnitřní tělesné hodiny, které nastavila příroda. Proč jejich regulace k obrazu svému nejde lusknutím prstu?

Harmonogram, který jede podle svého

Váš přirozený cirkadiánní rytmus, který je ovlivněn světlem a tmou, má pod palcem řízení bdělosti. V podstatě to funguje tak, že když je den, udržuje vás v pohotové aktivitě. S blížícím se večerem a úbytkem slunečního světla se ale stáváte unavenější a malátnější, až vnitřní hodiny zavelí, že je čas odebrat se do postele. Tak je to prostě dané. Odborníci se přiklánějí k názoru, že „oblafnout“ tento zavedený systém těla je sice obtížnější, nicméně zdaleka ne nemožné. Otázkou však je, jestli je to dobře…

Tma jako prevence před rakovinou?

Vědci jsou na základě četných studií přesvědčení, že k tvorbě a produkci zmíněného hormonu melatoninu má mozek naprosto ideální podmínky výhradně v noci, když je „tma jako v pytli“. Melatonin kromě toho, že vás snadno „přemluví“ ke spánku, má ještě zdravotní účinky.

Američtí experti v rámci svého průzkumu objevili souvislost mezi tímto hormonem a prevencí rakoviny. Prokázal to pokus, na jehož konci vyšlo najevo, že ženy, které jsou v noci vystaveny nadměrnému umělému světlu, mají zvýšené riziko rakoviny prsu. Jestli je tedy denní spánek stejně kvalitní jako ten noční, těžko soudit. Jedno je však jisté – ten noční je podle všeho zdravější, neboť přispívá k ochraně před závažným onemocněním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat