Prostreno.cz

Potřebujete zlepšit paměť? Pomůže vám rozmarýn

Kdekdo tuto bylinu používá jen v kuchyni – a tím to hasne. Je to i váš případ? Pak se asi podivíte nad tím, kolik neduh je rozmarýn schopný odehnat, a o kolik procent dokáže posílit i tu nejděravější paměť!

Rozmarýn. Stálezelená rostlina z čeledi hluchavkovitých, která pochází z oblastí okolo Středozemního moře. S tím vlastně úzce souvisí i její latinský název Rosmarinus, který se skládá ze slov ros a marina – volně přeloženo jako „mořská rosa“. Již staří Řekové a Římané nedali na rozmarýn dopustit, neboť z něj hojně vyráběli víno, které podle nich mělo léčivé účinky. Moderní věda ukazuje, že co se týče blahodárnosti této byliny, nebyli antičtí šarlatáni vůbec daleko od pravdy.

Lék od hlavy až k patě

Výčet schopností rozmarýnu není vůbec krátký. Odborníci se domnívají, že tonizuje cévy, zlepšuje krevní oběh a pomáhá prokrvovat končetiny. Dále přispívá ke zvýšení nízkého tlaku, uklidňuje a mírní nervové vyčerpání, tlumí pocity chladu a odstraňuje křeče v žaludku. Celkově posiluje nervovou soustavu a poradí si také s ekzémy. Jenže pozor, to pořád není všechno. S jeho pomocí si zlepšíte paměť natolik, že poznámkový blok už nebudete potřebovat!

Doping mozku, o kterém je dobré vědět

Američtí lékaři si na základě své studie troufají tvrdit, že rozmarýn zlepšuje paměť o celých 75 %. Prokázal to jejich pokus, do něhož zahrnuli téměř stovku účastníků. Polovina z nich si dlouhodobě aromatizovala domácnost rozmarýnovým esenciálním olejem, ta druhá nikoli.

Závěrečná analýza jednoznačně prokázala, že ti, kteří se těšili z této svěží vůně, si lépe vybavují vzpomínky, mají bystřejší uvažování a rychlejší slovní reakce – pochopitelně v porovnání s těmi, kterým byla tato inhalace odepřena. Proč je rozmarýn tak výborným „mozkovým nabuzovadlem“? To zmínění experti zjistili také.

Přírodní stimul, co nezůstane bez odezvy

Podle výzkumníků nabízí přírodní bylinný poklad unikátní kyselinu karnosovou, která pomáhá bojovat proti poškození mozku volnými radikály. Další přítomné cenné sloučeniny zase stimulují mozkové buňky zodpovědné za paměť a uvažování. Svojí troškou do mlýna přispívají i terpeny obsažené v rozmarýnové vůni, jež inhalací vstupují do krevního oběhu a příznivě působí na paměťové systémy. Výsledkem této spolupráce všeho se vším je pak to, že už nikdy na nic podstatného nezapomenete. Máte už připravenou aromalampu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat