Prostreno.cz

Mrtvice není jen slovo. Může ohrozit i vás

Nervová tkáň začíná odumírat už po několika minutách bez kyslíku a vzniklé poškození je nevratné. Myslíte si, že vás se mozková příhoda netýká? Jste na omylu. Postihuje i děti!

Odborníci tvrdí, že přibližně 140 000 lidí v USA každoročně na mrtvici umírá. Co se týče českých statistik, tak mrtvici denně podlehne asi 30 našinců, přičemž nejsou z obliga ani malé děti. V ohrožení jsou tedy všichni.

Mrtvice je také někdy známá jako mozkový záchvat. To proto, že je prakticky podobná srdečnímu záchvatu – kyslíku jsou zbavené tkáně i mozek, což vede k poškození buněk, ať už se jedná o jeden či druhý typ mrtvice. (Kategorie se v tomto případě dělí na ischemickou cévní mozkovou příhodu a hemoragickou mrtvici.) Bez ohledu na toto členění existují určité návyky, které riziko mrtvice zvyšují. Jaké? Tomuhle se vyhněte!

Kouření cigaret

Lékaři říkají, že kuřáci jsou vystaveni dvojnásobnému riziku mrtvice – v porovnání s těmi, kteří vůbec nekouří. Věc je tedy jasná. Chcete-li se mrtvici vyhnout, přestaňte s tímto zlozvykem. Nejste kuřák? Pak se od těch aktivních držte dál. I pasivní kouř totiž patří k rizikovým faktorům. Možná, že v této souvislosti zákaz kouření ve veřejných prostorách není tak docela od věci.

Nadměrný příjem alkoholu

Už se snad ani nedá spočítat, kolik studií a výzkumných prací poukázalo na to, že příliš mnoho alkoholu se odráží na celkovém zdravotním stavu člověka. Kromě jiného, „drinky“ a „koktejlíky“ zvyšují riziko mozkové mrtvice. Pokud mu přece jen nemůžete odolat, aspoň se držte pravidla, že „méně je někdy více“.

Sedavý způsob života

Pokud většinu času trávíte před televizorem nebo počítačem, navíc v posteli, patříte do rizikové skupiny. Sedavý životní styl může podle odborníků zvyšovat krevní tlak, což je něco jako podhoubí právě pro mrtvici. Rada lékařů? Buďte fyzicky aktivní a aspoň všude choďte pěšky, když už nic.

Nadváha a obezita

Obezita nebo nadváha se podepisuje na kardiovaskulárním zdraví a je to něco, co může zvýšit vaši „šanci“ na mrtvici. Pokud chcete toto riziko výrazně snížit, přejděte na zdravou stravu, hýbejte se a udržujte si optimální tělesnou hmotnost. A víte, jak se mozková příhoda s jistotou pozná?

Mezi základní příznaky patří slabost končetin, spadlé koutky úst a porucha řeči. Podle lékařů je potřeba pamatovat, že včasná pomoc je rozhodující jak u dětí, tak dospělých pacientů. Je nutné okamžitě volat lékaře, neboť v tomto případě rozhodují minuty. Poškození nervové tkáně je nevratné.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat