Prostreno.cz

Tučné potraviny, které jsou přesto dobré pro vaše zdraví

Není tuk jako tuk. Které mastné a zároveň zdravé potraviny jsou dobré pro vaše zdraví? Těchto potravin se bát nemusíte!

Není to žádná věda. Špatné tuky zvyšují hladinu cholesterolu a riziko vzniku chorob, zatímco ty dobré chrání srdce a obecně podporují celkové zdraví. Máte přehled o tom, v čem se ty prospěšné nacházejí?

Ryby

Přirozeně tučné ryby jako losos, makrela, sleď, pstruh, sardinky či tuňák patří k dobrým zdrojům omega-3 mastných kyselin. Jedná se o dobré tuky, které pomáhají udržet vaše srdce zdravé. Odborníci proto doporučují konzumovat dvě porce mastných ryb týdně.

Avokádo

Milujete sendviče? Výborně! Příště si do nějakého nakrájejte avokádo. I ono je dobré pro vaše srdce a může pomoci s příznaky osteoartrózy (díky zdravým tukům, jak jinak). Zvláštní výhoda? Když budete jíst avokádo s jinými potravinami, pomůžete tělu lépe absorbovat živiny. Mimochodem, polovina středního avokáda přestavuje 115–160 kalorií.

Semínka

Malá dýňová semínka, slunečnicová semínka a sezamová semena jsou naprosto skvělá. Mají dobré tuky, které mohou snižovat hladinu cholesterolu. Obecně platí, že tuky, které pocházejí z rostlin, jsou zdravější než tuky z živočišných produktů. (Tak zvané špatné tuky se nacházejí v potravinách, jako jsou mastné kusy masa, plnotučné mléčné výrobky a některé balené potraviny. Vždy kontrolujte etikety potravin, abyste zjistili, kolik tuku a jaký typ se vám dostává. Omezte nasycené tuky a vyhněte se trans-tukům.)

Ořechy

Od lískových ořechů až po pekanové ořechy jsou všechna jádra dobrá pro vaše srdce. Zvláště vlašské ořechy jsou plné příznivých tuků. Ale nepřehánějte to. Jen proto, že tuky jsou zdravé, neznamená to, že je můžete jíst od rána do večera. Velký zadek mít nechcete, ne?

Olivový olej

I olivový olej je sázkou na jistotu. Nezapomeňte však, že je vždy chytré sledovat, kolik tuku – dokonce i dobrého tuku – jíte. Takže vařte s menším množstvím oleje, než požaduje recept. Vaše dieta i srdce to ocení.

Zelenina

Špenát či růžičková kapusta nabízejí některé omega-3 mastné kyseliny. Protože naše tělo nemůže vyrábět tyto dobré tuky, musíte je dostat z jídla. Proto se zaměřte na 2–3 šálky zeleniny každý den.

Vejce

Vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin. Jeden kus má méně než 5 gramů tuku – většinou toho zdravého. Některá vejce jsou také obohacena o již zmíněné omega-3. Chcete-li zůstat zdraví, dopřejte si jedno vajíčko denně.

Lněné semínko

Jako součást zdravé výživy lněná semínka působí na zářivost a kvalitu pleti. Navíc obsahují vlákninu a pomáhají ulehčit zánět. Posypte si jimi salát, uděláte jedině dobře!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat