Prostreno.cz

Nejen sportovci potřebují arginin. Pořádnou dávku najdete v rybách a vejcích

Často slýcháme jak sportovci a kulturisté nedají dopustit na aminokyseliny a doplňují je do svého těla pomocí potravinových doplňků, ale aminokyseliny potřebujeme všichni. Konzumace argininu je nezbytnou součástí každé zdravé výživy. Poznejte všechny klady této aminokyseliny a my vám poradíme, v jakých potravinách ji hledat.

Co je arginin?

Arginin (L-arginin) je biogenní aminokyseliny, která patří mezi takzvané semiesenciální aminokyseliny. V těle napomáhá při syntéze proteinů, které ovlivňují širokou škálu metabolických procesů v těle. Tato aminokyselina se mění na oxid dusnatý, který přináší mnoho pozitiv.

Na rozdíl od některých jiných aminokyselin se mění tělesná potřeba této živiny na základě vaší fáze životního cyklu. Během hlavních vývojových fází v dětství, tělo není schopné produkovat dostatečné množství argininu a je potřeba tuto aminokyselinu dodávat v podobě pestré stravy. Později může tělo syntetizovat arginin z glutaminu, je relativně snadné získat dostatečné množství této živiny z vyvážené stravy.

A proč si pohlídat přísun této aminokyseliny?

Kontroluje krevní tlak

Jako důležitý prekurzor oxidu dusnatého je tato aminokyselina úzce spojena s krevním tlakem a kardiovaskulárním onemocněním. Snížením napětí v tepnách a cévách snižujete riziko aterosklerózy, koronární srdeční choroby a mrtvice.

Dohlíží na imunitní systém

Tato aminokyselina ovlivňuje nesčetný počet procesů v organismu, včetně imunitního systému. Ve skutečnosti suplementace s argininem hraje klíčovou roli v prevenci proti růstu nádorových buněk a chrání tělo před různými infekcemi a patogeny.

Působí protizánětlivě a urychluje hojení

Arginin minimalizuje účinky zánětlivých stavů, jako je artritida, dna ale také bolesti hlavy. Přispívá k rychlejší rekonvalescenci, nejen po úraze ale i po namáhavém cvičení. Z tohoto důvodu se zní, stává mimořádně vyhledávaná aminokyselina sportovci a kulturisty.

Podpoří růst svalové hmoty

Když máte správné hladiny této aminokyseliny, stimuluje se i růstový hormon. To znamená, že dopad vašeho tréninku bude výraznější a růst svalů bude posílen. Pro kulturisty je to velmi běžný doplňkový doplněk aminokyselin pro dosažení lepších výsledků.

Zlepšuje krevní oběh

Studie prokázaly, že tato aminokyselina je rozhodující pro optimalizaci krevního oběhu v těle. Výsledkem je lepší okysličení svalových a orgánových skupin, včetně mužského reprodukčního systému. Z tohoto důvodu je tento doplněk znám i pro svůj účinek na potenci, a dokonce předchází vznikům erektilní dysfunkce.

Arginin v potravinách

Většina lidí získává dostatek této aminokyseliny v pestré stravě, ale pokud chcete zvýšit a kontrolovat příjem této cenné aminokyseliny, zařaďte do jídelníčku tyto potraviny:

  • Vejce
  • Ryby
  • Vlašské ořechy
  • Dýňová semínka
  • Mořské řasy
  • Sójové boby

A jakékoli jiné jídlo, které obsahuje bílkoviny. Neexistuje přesné doporučení o tom, kolik argininu by měl člověk konzumovat denně. Většina doporučení pro argininové doplňky se pohybuje od 1 do 4 gramů, konzumovaných třikrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat