Prostreno.cz

Cypřišový éterický olej. Proč se vyplatí mít ho v zásobě

Jste na aromaterapii a máte doma pořádný arzenál vonných olejů? Pak jejich řady rozšiřte i o ten cypřišový. Přispěje k vyplavení bakterií z organismu, navodí dobrou náladu a umožní snazší dýchaní v případě nepříjemné rýmy.

Jak již název napovídá, tento éterický olej se získává parní destilací jehličí a mladých větviček stromu cypřiše. Jelikož se jedná o stálezelený strom, jeho vůně je dřevitá a kořeněná. Ovšem pozor, díky mnoha obsaženým sloučeninám, jako je například limonen, alfa pinen či beta pinen, má také přímo zázračné účinky! Co vám to přinese, když si cypřišovým aroma provoníte domácnost i vy?

Detoxikace přírodní cestou

Cypřišový olej se může pochlubit mírnými diuretickými vlastnostmi. Přesně z tohoto důvodu ho mnoho lidových léčitelů doporučuje jedincům trpícím ledvinovými kameny či infekcí močových cest. On totiž zmíněné kameny pomáhá rozpouštět, zatímco přispívá k vyplavování bakterií ze systému.

Inhalační prostředek na hypertenzi

Jelikož má cypřišový dobrodinec schopnost eliminovat přebytečnou vodu v organismu a stimulovat ledviny ke zvýšené tvorbě moči, žádný div, že je často využíván ke snížení vysokého krevního tlaku. Chcete tuto „léčbu“ vyzkoušet na vlastní čichové buňky? Po předchozí konzultaci s lékařem se do ní můžete ihned pustit!

Pomocník při chřipce a nachlazení

Kdykoli vás „semele“ nějaký ten bacil a vaše dýchací cesty jsou kvůli rýmě a případným hlenům neprůchodné, rozpalte aromalampu. Asi není těžké uhodnout, který olej pro vás bude to pravé, viďte? No samozřejmě, že cypřiš. Možná budete překvapení z toho, jak rychle vás „protáhne“ a přinese kýženou úlevu.

Hojivý dotek pro bolavé klouby

Tekutému aromatickému zázraku se nedá odepřít ani to, že působí silně protizánětlivě – právě díky zmíněným sloučeninám. Když ho tedy smícháte s nějakým nosným olejem, třeba kokosovým či olivovým, získáte účinnou „mastičku“ na bolavé klouby a svaly. Na rozdíl od prášků, po kterých byste v případě nouze pravděpodobně sáhli, z této „kúry“ nehrozí žádné vedlejší účinky.

Odplavení splínů a chmur. Všeho druhu!

Máte špatnou náladu i nervy nadranc? Pokud vás navíc tíží úzkost, nechte se unášet na vlně cypřišové vůně. Ta totiž prokazatelně uvolňuje mysl i tělo, navozuje dobrou náladu a snižuje hladiny stresových hormonů. Nutno dodat, že pokud jste těhotná nebo kojíte, bohužel pro vás tato uklidňující kúra není vhodná.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat