Prostreno.cz

Pistáciový olej zlepší fungování mozku a sníží špatný cholesterol

Dokonalá svačinka? Pistácie! Se svým nutričním profilem se jim zkrátka nedá nic vytknout! Věděli jste, že si je můžete vychutnat i v olejové formě? Kromě dokonalé chuti vám pistáciový olej zkrášlí pleť i vlasy! Navíc díky němu budete chytřejší!

Pistáciový olej se hodí se k přípravě salátových dresinků, omáček i marinád. Rozumí si s grilovanými rybami, smaženým kuřetem, pečenou krůtou, syrovou i vařenou zeleninou. Využít se dá i v kosmetice. Funguje totiž jako vynikající hydratační přípravek, který bojuje proti volným radikálům, čímž zpomaluje proces stárnutí. Pistáciový olej může být také použit jako nosný olej, s nímž můžete zředit své oblíbené esenciální oleje. Důvodů, proč to udělat, je hodně.

Snižuje špatný cholesterol

Podle odborníků na zdraví má pistáciový olej úžasnou schopnost zvyšovat hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL), které jsou obecně spojované s tak zvaným dobrým cholesterolem. V důsledku toho může být sníženo riziko srdečního onemocnění.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Zvlášť diabetici mohou těžit z pistáciového oleje, protože je známo, že pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi. Funguje tak, že stimuluje optimální produkci inzulínu, což je hormon produkovaný pankreasem (slinivkou břišní), který usnadňuje pohyb glukózy z krve do buněk.

Posiluje imunitu

Existují dva důvody, proč pistáciový olej pomáhá s obranyschopností organismu. Za prvé, obsahuje množství antioxidantů, které pomáhají snižovat oxidační stres, jež oslabuje imunitu. Za druhé, pistáciový olej se může pochlubit vitaminem C coby imunitním posilovačem.

Optimalizuje proces trávení

Pistáciový olej je bohatý na vlákninu. To je důvod, proč jeho zahrnutí do stravy pomáhá zlepšovat proces trávení. Tento zdravý olej je také doporučován každému, kdo je náchylný k zácpě a hemoroidům.

Zvyšuje funkci mozku

Odborníci říkají, že vitamin B6 přítomný v pistáciích pomáhá při zlepšování fungování mozku. To proto, že „bé šestka“ je důležitá pro tvorbu červených krvinek přenášejících kyslík. Se zlepšeným přívodem kyslíku může mozek fungovat mnohem optimálněji.

Zkrášluje kůži i vlasy

Jak již bylo zmíněno, pistáciový olej skvěle hydratuje pokožku a předchází vzniku vrásek. Můžete jej také vmasírovat do pokožky hlavy. Hříva je po jeho použití objemná, zdravá a lesklá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat