Prostreno.cz

Než skončíte v peřinách aneb 6 věcí, pro lepší spánek

Kvalitní spánek je pro fungování lidského organismu životně důležitý. Ovšem ruku na srdce – spíte každý den opravdu klidně, tvrdě a nerušeně až do rána? Usnete pár minut poté, co ulehnete do postele? Budíte se svěží a nabití energií?

Ne všechny potíže se spánkem se dají svést na stres v práci apod. Mnohdy si spánek totiž sabotujeme (nevědomky) sami – například tím, jak se chováme, než ulehneme.

Čemu se tedy před spaním vyhnout a co naopak dodržovat?

1. Práce na počítači

NE: Vyřizování e-mailů před spaním, brouzdání na internetu apod.
Světlo, které vyzařují obrazovky počítačů, ale také tabletů či chytrých mobilních telefonů, dokáže snížit produkci melatoninu (spánkový hormon), takže se nám mnohem hůře usíná.

ANO: Vypnout počítač hodinu před spaním
Je lepší, když si nastavíte budík na dřívější vstávání ráno, abyste mohli potřebnou práci na počítači a spol. dodělat.
Pokud už opravdu musíte pracovat až do samotného usnutí, snažte se snížit jas obrazovky a zvolte měkčí barvy.

2. Užívání léků/doplňků stravy

NE: Užívat všechny přípravky před spaním
Některé běžně dostupné léky či doplňky stravy mohou obsahovat látky, jež způsobují nespavost. Například pseudoefedrin, přípravky s kofeinem apod.

ANO: Přečíst příbalový leták, poradit se
Užíváte-li nějaké léky pravidelně, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem, kdy je nejlepší je brát. U některých přípravků před případným rizikem nespavosti varuje i příbalový leták.
Pokud vás například trápí některé běžné potíže typu ucpaný nos nebo lehké škrábání v krku, jež léky nutně nevyžaduje, zkuste vsadit na bylinky! Například heřmánkový čaj s medem vám pomůže a ještě vás příjemně uspí…

3. Večerní koupel

NE: Z horké vany rovnou do postele
Je pravdou, že vás příjemná koupel může na spánek hezky naladit, ale na druhou stranu nic se nesmí přehánět. Vaše tělesná teplota během noci přirozeně lehce klesá (a tento proces pomalu začíná ještě před spaním), a tak pokud se před ulehnutím do postele naložíte do horké vany, svou teplotu naopak zvýšíte a vašemu tělu trvá o něco déle, než se zase zchladí na spací provoz…

ANO: Dobré je znát čas
Obecně se dá říci, že ideální je vylézt z vany asi tak hodinu před tím, než jdete spát. Ale u každého je to individuální, takže to zkoušejte.

4. Večeře

NE: Přejídání se, těžká jídla
Také vám maminka, když jste byli malí, říkala, abyste před spaním moc nejedli, že budete mít zlé sny? Pak vězte, že měla pravdu! Jít spát s těžkým žaludkem je recept na velmi nekvalitní spánek plný nočních můr.

ANO: Něco lehkého
Rozhodně se nevyplatí jít do postele s úplně prázdným žaludkem. Takže jej zaplňte něčím lehkým, dobře stravitelným. Zkrátka stačí, když budete dodržovat notoricky známá pravidla zdravého stravování. Člověk toho přes den spořádá spoustu, tak proč alespoň večeři neudělat správně?

5. Výbušná témata

NE: Hádka s partnerem, rozebírání stresu v práci apod.
Stres je jedním z hlavních faktorů, které dnes přispívají k nespavosti. Nejspíš se mu úplně nevyhneme, ale nedovolte mu, aby ve vašem životě dominoval i několik chvil před usnutím. Pokud se před spaním rozčílíte nebo si budete dokola přehrávat nepříjemný výstup s někým rodiny/práce apod., jen tak oka nezamhouříte…

ANO: Chvíle pohody
Vyhýbejte se před spaním nepříjemným tématům, snažte se relaxovat. Na hádky apod. budete mít jistě dost času i jindy než před spaním…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat