Prostreno.cz

9 triků, jak zlepšit svůj pracovní výkon jen díky jídlu!

Zaměstnanci, kteří jedí nezdravě, mají o 66 % nižší produktivitu než ti, kteří se stravují podle principů zdravé výživy. Ti, kteří nesportují, dosahují o 50 % nižšího výkonu než ti, kteří se pravidelně věnují cvičení. Vyplývá to ze studie amerických vědců, které se zúčastnilo 19 803 zaměstnanců.

Vědci z Brigham Young University odhalili, že nezdravá strava a špatný životní styl zaměstnanců velmi snižuje jejich pracovní produktivitu a taky úspěch v kariérním postupu! Zkoumali celkem 19 803 zaměstnanců pracujících ve třech velkých, geograficky rozptýlených společnostech.

Z průzkumu vyplývá, že zaměstnanci, kteří jedí nezdravou stravu, mají o 66 % nižší produktivitu během pracovní doby. Dále se zjistilo, že ti, kdo pravidelně nesportují, mají o 50 % nižší produktivitu než ti, kteří pravidelně sportují a provádějí ozdravné cvičení. Studie rovněž odhalila, že ztráta produktivity byla nejvyšší u zaměstnanců ve věku mezi 30 a 39 roky. U pracovníků s věkem nad 60 let byla ztráta nejméně patrná.

Studie dále odhalila, že nejvyšší pokles pracovní produktivity je u zaměstnanců kancelářských profesí a pracovníků v průmyslu, službách a dopravě. Naopak u profesí jako lesnictví, rybolov, stavební a těžební průmysl byl pokles nejnižší.

Výzkum potvrzuje, že ztráta produktivity zaměstnanců je spojena s nezdravým životním stylem a přítomností chronických onemocnění. Je evidentní, že stoupá počet zaměstnanců, kteří mají přebytečný tělesný tuk, špatnou stravu, diabetes a sedavé zaměstnání,“ potvrzuje výživový kouč Martin Škába, který se zabývá vlivem životního stylu na pracovní výkon.

Zdraví zaměstnanců může podle něj napomoci i zaměstnavatel tím, že zlepší pracovní prostředí, nabídne možnost zdravého stravování, sportovní lekce nebo třeba jízdní kola pro krátké přejezdy v rámci rozlehlých pracovišť, což je velkým trendem například ve Francii.

Ve firmách často vedu semináře o zdravém životním stylu, který se pak snažíme skloubit s možnostmi dané společnosti. Zásadní je však příležitost zdravě se stravovat a nezapomínat na pohyb, přičemž dospělý člověk potřebuje minimálně třicet minut mírné fyzické aktivity každý den,“ doporučuje Martin Škába.

Devatero Martina Škáby pro zdravé zaměstnance:

1. Plánujte svůj jídelníček dopředu, a pokud nemáte možnost zdravé stravy, jídlo si připravte.
2. Nevynechávejte jídla, jezte pravidelně maximálně každé 4 hodiny (oběd by měla z poloviny tvořit zelenina).
3. Do práce si noste zdravé balíčky plné zeleniny, ořechů a semínek.
4. Vždy mějte po ruce vodu (nejlépe filtrovanou nebo kojeneckou).
5. Choďte po schodech: vyjděte alespoň jedno poschodí, než nastoupíte do výtahu.
6. Na krátké vzdálenosti choďte pěšky, vynechejte první zastávku autobusu a dojděte až na druhou.
7. Umístěte v kanceláři tiskárnu co nejdále od stolu a alespoň trochu se každou chvíli projděte.
8. Zařaďte si do svého dne relaxační přestávky (nejlépe na kratičkou procházku).
9. Začněte se změnami hned.


Související




Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba