Prostreno.cz

Čím se dají zmírnit nevzhledné křečové žíly

Jsou vaše křečové žíly viditelnější, než byste si přáli? Kromě operace, která je možným řešením, existují i jiné varianty, jež mohou přinést zlepšení. Zkusit můžete třeba masáže nebo jízdu na kole. Ale bez revize šatníku se to neobejde tak jako tak!

Asi není nikdo, koho by viditelné křečové žíly neboli varixy dvakrát potěšily. Jste z nich frustrovaní i vy? Žádný div, protože tento jev je hned po celulitidě asi nejčastějším kosmetickým strašákem. Strůjcem nevzhledné „okrasy“ může být porucha pevnosti žilních stěn, stejně jako hormonální změny či vysoký krevní tlak. Ovšem i to, že máte zaměstnání, při kterém denně „prostojíte“ celé hodiny, situaci dramaticky zhoršuje. Už mnohokrát vás napadlo, že byste se svěřili do rukou šikovného chirurga? Zkuste nejprve zlepšení dosáhnout vlastními silami. Ono to totiž jde! Co proto to můžete udělat?

Hoďte si večer nohy nahoru

Po těžkém dni, kdy toho máte, upřímně řečeno, „plné kecky“, je odpočinek jenom vítaný. Nebo snad ne? Pak si při něm nezapomínejte podkládat nohy polštářem, abyste je měli nad úrovní srdce. Je to efektivní způsob na zmírnění zátěže žil, které celý den pracují proti zemské přitažlivosti. Navíc vám tenhle relax uleví i od bolesti a otoků, protože zlepšuje tok krve.

Udělejte revizi šatníku

I oblečení je nadmíru důležité, když máte (bohužel) varixy. Naprosto nevhodné je všechno, co vás nějak škrtí, tlačí či omezuje – například těsné ponožky, punčocháče nebo stahující spodní prádlo. Tyto kousky garderoby neblaze ovlivňují tok krve, což pro žíly představuje nemalou přítěž. Zkuste se rovněž vyhýbat i vysokým podpatkům, místo nich zvolte raději obuv s plochou podrážkou, která při chůzi pomáhá posilovat lýtkové svaly.

Provádějte masáž s vhodným olejem

Další alternativou, jež může zlepšit vzhled vašich nohou, je masáž. Pokud se doma nenajde žádný dobrovolník, který by vám takové příjemné blaho poskytl, bez problému to zvládnete sami. Uvolníte tak ztuhlé svaly, zatímco značně podpoříte cirkulaci krve. Nanejvýš efektivní je použití masážního oleje s obsahem zázvoru, eukalyptu, černého pepře, skořice, popřípadě kmínu. Jmenované přírodní složky totiž zlepšují krevní oběh.

Nepodceňujte cvičení. Samozřejmě pravidelné

Protože nejčastější adresou křečových žil jsou dolní končetiny, je třeba právě tuto oblast patřičně rozhýbat. Nabízí se třeba pomalejší běh, rychlejší chůze, jízda na kole nebo plavání – zkrátka pohyb, který posílí lýtkové svaly. Fyzická aktivita je nejen prevencí, ale dokáže také zabránit zhoršování stavu křečových žil.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat