Prostreno.cz

Tajemství dlouhověkosti se skrývá v ženšenu pětilistém

Ženšen pětilistý neboli Jiaogulan pochází z jižní Číny. Již po staletí je tato bylina součástí tradiční čínské medicíny a skrývá v sobě tajemství dlouhověkosti. Jiaogulan je považována za adaptogenní rostlinu, což znamená, že zlepšují schopnost odolávat změněným podmínkám, jako jsou například stresové situace, úzkosti, tělesná únava a to není vše, zvládne ještě mnohem víc.

Čaj z listů pětilistého ženšenu je po staletí konzumován jako elixír života, díky rozmanitému obsahu látek, saponinů a antioxidantů, chrání naše tělo před celou řadou onemocnění a je úzce spojen s dlouhověkostí. Bylinku dnes můžete zakoupit běžně v bylinných lékárnách a prodejnách zdravé výživy, je k dostání v kapslích i ve formě sypaného čaje, ze sušených listů.

Poznejte všechny přínosy blahodárného pětilistého ženšenu.

Energie a vytrvalost

Ženšen přispívá ke správné funkci a detoxikaci jater a ledvin, zároveň podporuje správnou činnost celého metabolismu a správně hospodaří s energií organismu. To znamená, že zlepšuje výkon organismu a také jeho vytrvalost. Díky těmto přednostem je vhodný i pro jedince, kteří se věnují vytrvalostním sportům.

Úzkost a stres

Adaptogenní rostliny jsou vyhledávané z mnoha důvodů, jedním z mnoha je jejich vliv na hladiny stresových hormonů a úzkosti. Konkrétněji napomáhají vyrovnávat hladinu serotoninu a dopaminu. Při pravidelném užívání si zachováte čistou mysl a stresové situace už vás nerozhodí, budete se moci lépe soustředit na svoji práci.

Pro zdraví srdce

V mnoha studiích bylo zjištěno, že pravidelná konzumace této byliny může vést ke snížení cholesterolu. Díky tomuto vlivu se snižuje i riziko aterosklerózy, infarktu, mrtvice a dalších srdečních onemocnění.

Proti stárnutí

Užívání Ženšenu pětilistého je spojeno z dlouhověkostí. Adaptogenní sloučeniny nazývané gypenosidy  přítomné v této rostlině fungují jako antioxidanty a příznivě ovlivňují imunitní a nervový systém. Díky tomu eliminují příznaky oxidativního stresu, jako jsou vrásky, pigmentové skvrny a předcházejí riziku chronického onemocnění.

Obezita

Četné studie zjistily, že adaptogeny v této bylině mohou pomoci optimalizovat metabolické funkce, u obézních jedinců. To může vést k rychlejšímu úbytku hmotnosti a spalování tuků, stejně jako ke zlepšení vašeho indexu tělesné hmotnosti (BMI). Navíc přítomné saponiny (obsahuje 82 druhů) hrají klíčovou roli v prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva.

Nespavost

Díky svým zklidňujícím účinkům na organismus, snižuje příznaky stresu a úzkost, což také uvolňuje hormony indukující spánek do mozku, pomáhá zklidnit mysl a eliminovat příznaky nespavosti. Díky této bylince dopřejete svému tělu klidný a velmi omlazující spánek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat