Prostreno.cz

Protizánětlivé přírodní čaje by měly být součástí domácí lékárničky

Pro mnohé bude asi velkým překvapením, za kolika zdravotními komplikacemi stojí právě zánět. Nicméně, bojovat s ním lze i přírodní cestou. Třeba s pomocí máty, eukalyptu, kurkumy nebo pampelišky!

Často se opakující virózy a infekce. Cukrovka, deprese, migréna, chronická únava či bolesti kloubů. Na první pohled zdánlivě nesouvisející neduhy, ale opak je pravdou. Všechny mají totiž společného jmenovatele – zánět. Právě on, pokud v těle přetrvává delší dobu, je hlavním spouštěčem mnoha zdravotních komplikací. Tak jistě, lékaři v těchto případech předepisují protizánětlivé léky. Je to ale dobře? Jak se to vezme…

Úleva s velkým „ALE“

Zmíněné farmaceutické medikamenty známé pod zkratkou NSA by se totiž neměly užívat dlouhodobě. Odborníci před jejich neuváženou a neumírněnou konzumací varují s tím, že z nich plynou závažné vedlejší účinky – jmenovitě krvácení do žaludku, vysoký krevní tlak nebo ledvinové či jaterní potíže. Naštěstí jsou tu i jiné alternativy bojující proti zánětům, u nichž se následků obávat nemusíte. Jaké léčivé prostředky vám nabízí matka příroda?

Mátový čaj. Ten pomáhá na více frontách

Když se řekne máta peprná, kdekoho asi jako první napadne nevolnost či problém se zažíváním. Tak samozřejmě, s těmito nešvary si typicky vonící léčivka skutečně dokáže hravě poradit, jenže tím výčet jejích schopností zdaleka není u konce. Vědci jsou toho názoru, že mátový čaj je efektivním řešením při bolestech, protože funguje srovnatelně s aspirinem – jedním z nejznámějších protizánětlivých léků.

Eukalyptus, účinný bojovník

Stejně jako výše zmíněná máta, i eukalyptus je dobrý na všechny potíže týkající se žaludku. Ovšem pozor, rostlina se svěžím aromatem rovněž působí silným protizánětlivým účinkem, což z ní dělá výborný lék na celou řadu obtíží. Eukalyptový čaj seženete v každé lékárně, popřípadě bylinkářství.

Kurkuma, indický šafrán

Není žádným tajemstvím, že i kurkuma dokáže řádění zánětů razantně ukončit. Vždyť je součástí celé řady krémů a gelů proti bolesti, které jsou na pultech lékáren volně k dispozici. Vy si z ní v případě potřeby můžete připravit zázračný čaj, po němž se vám jistě uleví. Stačí lžičku koření zalít vroucí vodou!

Pampeliška. Klasika, co neomrzí

Pokud trpíte chronickým zánětem a obáváte se, že stálý příjem chemických léků zničí vaše zdraví, zvažte, že svou domácí lékárnu rozšíříte o pampeliškový čaj. Tedy v případě, že nemáte vlastnoručně nasušeno z loňské sezony. Buď jak buď, tento nápoj má úžasné protizánětlivé schopnosti. Jako bod navíc se dá považovat i to, že přispívá k vyplavování toxinů z těla.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat